Ruslandkundige Hans van Koningsbrugge: 'Poetin heeft drie missers begaan'

Ruslandkundige Hans van Koningsbrugge. Foto DUNCAN WIJTING

Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische Geschiedenis en Politiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft in deze krant op maandag, woensdag en vrijdag zijn commentaar op de oorlog in Oekraïne. Vandaag aflevering 36.

,,Dat Zweden en Finland overwegen om lid te worden van de NAVO zijn historische aankondigingen. Bij Poetin moet dat keihard zijn aangekomen. Een van zijn doelstellingen van deze oorlog was immers om het Westen uit elkaar te spelen. Dat is totaal mislukt.

Van Finland verbaast het me minder dan van Zweden. Finland is tot de tanden toe bewapend. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 heeft het land in tegenstelling tot veel andere landen het leger niet gedemobiliseerd. Een Finse generaal zei: ‘Laat de Russen maar komen. Er liggen hier nog 200.000 van hen onder de grond van de Winteroorlog in 1939. Er kunnen nog wel wat bij.’’

‘Zweden heeft altijd geprofiteerd van zijn neutrale status’

Het land is lang gebukt geweest onder de Finlandisering, waarbij de Sovjet-Unie deels het buitenlands beleid van Finland bepaalde. Nu kunnen ze er onderuit komen met een goed excuus. Tenslotte heeft het land een gezamenlijke grens van 1300 kilometer met Rusland.

Ik sta wel te kijken van Zweden. Die was altijd veel aarzelender dan Finland. Als neutraal land heeft Zweden oneerbiedig gezegd aardig van de beide wereldoorlogen geprofiteerd. Kennelijk weegt dat nu niet meer op tegen het gevaar van Rusland.

‘Poetin heeft de bodem weggeslagen onder de grootmacht die Rusland op energiegebied wil zijn’

Poetin heeft er nu dus weer twee potentiële tegenstanders bij. Zijn dreigement om als vergelding kernwapens bij de Oostzee neer te zetten, stelt niks voor. Zoals de Litouwse president terecht opmerkte: ‘Die staan er al’.

Poetin heeft drie missers begaan. Zijn doelstelling om Oekraïne in te nemen is vooralsnog niet gelukt. Een groot deel van de bevolking heeft hij generatieslang tegen zich in het harnas gejaagd. Ten tweede heeft hij Zweden en Finland in het kamp van de NAVO gejaagd. En tot slot heeft hij door deze oorlog de bodem weggeslagen onder de grootmacht die Rusland op energiegebied wil zijn. Dat zijn drie mislukte doelstellingen, waar Poetin twintig jaar aan heeft gewerkt. Sorry, dan ben je geen groot strateeg.’’

Nieuws

menu