Poiesz genodigd in ‘hol van de leeuw'

FOTO ARCHIEF DVHN

Zalencentrum De Postwagen in Tolbert is maandagavond het decor van een debat over de omstreden plannen om supermarkt Poiesz te laten verhuizen vanuit het centrum naar de rand van het dorp.

Zalencentrum De Postwagen in Tolbert is maandagavond het decor van een debat over de omstreden plannen om supermarkt Poiesz te laten verhuizen vanuit het centrum naar de rand van het dorp.

Alle betrokkenen
De debatavond vindt plaats op initiatief van het bestuur van Handelsvereniging Tolbert. Alle partijen die betrokken zijn bij de verplaatsingsplannen naar de voormalige Huishoudschool zijn uitgenodigd voor deze avond. Dat zijn het college van B en W van Leek dat in beginsel heeft besloten groen licht te geven. Maar ook de gemeenteraad die het bestemmingsplan ter plaatse moet wijzigen. De supermarktdirectie van Poiesz die de aanvraag indiende, ontving eveneens een uitnodiging. Voorts zijn zijn bestuur van dorpsbelangen en Tolberter ondernemers van de partij. Zij vrezen dat het vertrek van de supermarkt uit het centrum leidt tot verlies van klandizie.

Twee maten
De Handelsvereniging wees eigenaar Anne Heerke Lourens van spijkermodewinkel Fifty Fifty aan als woordvoerder in de kwestie. Volgens hem moet de Leekster politiek maandagavond kleur bekennen. ,,Ik reken op de komst van zeker de helft van het college. Als dat niet zo is, zegt dat veel over de betrokkenheid van dit gemeentebestuur bij de leefbaarheid van Tolbert. Ik vertrouw erop dat we ook veel raadsleden kunnen begroeten. Zij hebben het lot van de Tolberter winkeliers handen. Ik hoop niet dat ik m'n vertrouwen word beschaamd.'' Lourens hoopt verder op de komst van Poiesz-directeur Piet Smit. ,,In het hol van de leeuw mag hij zijn plannen verdedigen.''

Lourens verwijt B en W van Leek dat zij met twee maten meten. ,,Onder geen beding werkt dit college mee aan verplaatsing van detailhandelszaken uit het centrum van Leek. Tegen de komst van supermarkt Lidl in het pand van autobedrijf Hofman even buiten het centrum is meermalen nee gezegd. Pal bij de entree van Leek verrijst nu een autowasstraat omdat gemeente en Handelsvereniging Leek geen beddenzaak op die plek dulden.'' Voor het centrum van Tolbert gelden blijkbaar andere wetten, meent hij. ,,Daar wordt ja gezegd tegen vertrek van Poiesz waarbij aan de negatieve gevolgen voor de zittende middenstand in het dorp voorbij wordt gegaan.''

Geen vergelijking
Wethouder Rien Honnef (GroenLinks) vindt de vergelijking tussen Leek en Tolbert niet opgaan: ,,We werken mee aan de verhuizing van Poiesz bij gebrek aan voldoende ruimte elders in het centrum én parkeer- en bevoorradingsproblemen op de huidige locatie van de supermarkt.'' Honnef zegt mogelijkheden te zien om na de verhuizing alternatieve detailhandel te realiseren op de huidige plek van Poiesz.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu