Polderen om de polder. Eerste Kamer heeft laatste woord over democratiseringsslag in waterschapsland | analyse

De Eerste Kamer hakt dinsdag de knoop door over het schrappen van geborgde zetels voor bedrijven in het waterschapsbestuur. De stem van het water verschuift − maar langzaam. Er wordt gepolderd om de polder.

In de strijd tegen droogte en toenemende watertekorten moeten ook 'gewone' burgers meer kunnen meebesturen bij de waterschappen, beogen Kamerleden Bromet en De Groot met een gezamenlijk initiatiefvoorstel.

In de strijd tegen droogte en toenemende watertekorten moeten ook 'gewone' burgers meer kunnen meebesturen bij de waterschappen, beogen Kamerleden Bromet en De Groot met een gezamenlijk initiatiefvoorstel. Foto: Archief Peter Wassing

Hoezo hebben boeren nog altijd zo’n zware vinger in de pap bij de waterschappen? En waarom zijn ook bedrijven altijd verzekerd van een plekje in het dagelijks bestuur? ‘Geborgde’ bestuurszetels zijn ,,niet democratisch’’ en ,,niet meer van deze tijd’’, vinden Tweede Kamerleden Laura Bromet van GroenLinks en Tjeerd de Groot van D66. Ook ‘gewone’ burgers moeten kunnen meepraten.