Politicoloog Jouke de Vries uit Groningen vindt dat de leden va de Tweede Kamer moeten stoppen met Twitter. 'Met al dat twitteren is de ’burgeroorlog’ begonnen'

Jouke de Vries vindt dat parlementsleden in de Kamer niet moeten twitteren. Foto: ANP

Kamerleden moeten stoppen met twitteren, meent politicoloog prof. Jouke de Vries. Zij zouden hun telefoons als zij het gebouw binnenkomen, moeten inleveren bij de portier. „Want al dat getweet leidt af van inhoudelijke debatten en bindende besluitvorming.”

De bestuurskundige en prominent PvdA-lid, tevens baas van de Groningse universiteit, betoogde dit tijdens de eerste Binnenhoflezing in het Haagse Museum Escher in Het Paleis.

Burgeroorlog

„Met al dat twitteren is de ’burgeroorlog’ begonnen”, stelde hij verwijzend naar de polarisatie in het parlement. „Kamerleden reageren op elk bericht in de media. Maar dat hoeven ze helemaal niet te doen. Geen wonder dat ze een burn-out krijgen.”

„De parlementaire democratie is in de problemen”, sprak De Vries. „Zij heeft moeite tot bindende besluiten te komen over drie cruciale kwesties, namelijk het klimaat, de stikstof en de woningbouw. Hierdoor ontstaat een gevoel van onrust in het land.”

Besluiteloosheid door social media

De polarisatie en fragmentatie van de politiek zijn volgens hem de oorzaak van de besluiteloosheid. „Die zijn met Pim Fortuyn begonnen en nu op hun hoogtepunt, mede door de invloed van de ontelbare platforms op de sociale media”, constateerde hij. „Daarom zit de formatie ook vast.”

Intussen zien actiegroepen als milieuclub Urgenda hun kans schoon en dwingen de besluiten af bij de rechter, die volgens de prof moet uitkijken zich te veel met de politiek te bemoeien. „Want straks slaat het wantrouwen in de politiek over op de rechterlijke macht.”

In Den Haag draait alles om beeldvorming

Maar het allerzorgelijkst vindt prof. De Vries dat alles in ’Den Haag’ draait om marketing en beeldvorming. De afdelingen voorlichting draaien overuren om de fractievoorzitter en ministers zo gunstig mogelijk voor het voetlicht te brengen. „Zo lukt het niet om zorgvuldig argumenten uit te wisselen en een weloverwogen beslissing te nemen”, verzuchtte de hoogleraar „We hebben behoefte aan een bedaarde democratie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu