Politie Groningen onderzoekt een coldcase en vraagt onze hulp: wie was de man die in 2002 verminkt werd gevonden in het Boterdiep?

De politie verspreidt maandag informatie over de zaak uit 2002.

Op 19 november 2002 werd in het Boterdiep in Groningen een verminkt lichaam gevonden. Nog altijd is onbekend wie het is.

De zaak staat deze week centraal op de coldcasekalender 2019 .

De politie hoopt met de aandacht op nieuwe tips die tot een oplossing van deze oude zaak kunnen leiden. Het gaat om een man met een donkere huidskleur, kort kroeshaar, ouder dan 30 jaar. Hij heeft nog een volledig intact gebit. De man droeg een sweater van het merk Besco.

Zwaar verminkt

Het lichaam was zwaar verminkt. ,,Mogelijk is het geraakt door een scheepsschroef van een binnenvaartschip. Er zijn geen aanwijzingen voor een misdrijf’’’, zegt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer. Zijn benen en een arm zijn afzonderlijk gevonden, ze dreven in het water van het Boterdiep en het Van Starkenborghkanaal.

De speciale coldcasekalender brengt iedere week een andere onopgeloste moord- of vermissingszaak voor het voetlicht. Dit jaar met twee zaken uit Groningen. Ben Stubbe stond in februari centraal. Hij werd in 2004 dood in het Hoendiep gevonden, vlakbij zijn woonboot. Over hem zijn geen nieuwe tips binnengekomen.

Coldcasekalender: wel tips, nog geen oplossing

De politie verspreidde in 2017 voor het eerst kalenders met cold cases in gevangenissen. Tegenwoordig staat de kalender ook online. Zinsmeyer: ..Iedereen kan hem zien. We hopen dat er door de kalender ergens over een oude zaak wordt gepraat en wij daar ook van horen.’’

Het aantal tips over onopgeloste moorden, doodslagen, vermissingen en onbekende doden is sinds de introductie verdubbeld. In 2018 kwamen in totaal 302 tips over zaken binnen. Maar tot een oplossing hebben die nog niet geleid. Landelijk zijn vorig jaar wel dertien zaken heropend vanwege bruikbare nieuwe informatie, maar zonder doorbraak tot nu toe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu