Politie Noord-Nederland verplaatst diensten van Groningen en Drenthe naar 'centraal' Drachten

De politie Noord-Nederland verhuist kantoren en laboratoria van de Forensische Opsporing (FO) uit Assen naar Drachten. Ook het beslaghuis, dat nu nog in Groningen staat, gaat daarnaartoe.

Meldkamer Noord-Nederland in Drachten.

Meldkamer Noord-Nederland in Drachten. FOTO JILMER POSTMA

In dit depot worden alle door de politie in beslag genomen goederen uit de noordelijke provincies bewaard. Het beslaghuis staat nu aan de Sontweg in Groningen. Voor beide politieonderdelen is nieuwbouw gepland op bedrijventerrein Azeven bij Drachten, vlak naast de Meldkamer Noord-Nederland.

,,Voor alle drie de noordelijke politiedistricten ligt Drachten zeer centraal”, zeg woordvoerder Ingrid Coenen. ,,Sinds we in Noord-Nederland één eenheid zijn geworden, kijken we constant naar de huisvesting. Drachten is een goede plek voor onze ondersteunende diensten.” Een deel van de noordelijke Team Forensische Opsporing – zo’n 120 mensen – werkt nu al vanuit Drachten.

‘Verhuizing kan nog jaren duren’

Wanneer de verhuizing plaatsvindt, wat het precies kost en hoeveel arbeidsplaatsen er precies meeverhuizen, is volgens Coenen nog niet duidelijk. ,,Dit is het plan, maar het kan nog jaren duren voor het zover is.”

Uit het kadaster blijkt wel dat alle grond al is aangekocht. Voor het terrein waar het FO-gebouw en het beslaghuis moeten komen – nu nog twee kunstmatige eilandjes – betaalde de politie vorig jaar bijna 2,4 miljoen euro.

De politie wil die twee eilandjes samenvoegen tot één groot eiland voor beide gebouwen, staat in het aangepaste bestemmingsplan dat bij de gemeente Smallingerland ter inzage ligt. In een ‘ambitiedocument’ schetst de politie het nieuwe onderkomen van de forensische onderzoekers als een gebouw met drie verdiepingen. Er zouden ten minste driehonderd parkeerplekken nodig zijn.

Plannen voor Groninger Sontweg

In Assen huist de Forensische Opsporing nu nog in de politietoren langs de A28, waar ook veel andere eenheden zijn gehuisvest. Er zijn geen aanwijzingen dat deze belangrijke locatie verdwijnt. Het ligt anders met de Groninger Sontweg, waar nu nog het beslaghuis gevestigd is. Daar bestaan serieuze plannen voor woningbouw, waarbij de politievestiging zou moeten verdwijnen.

Op de Sontweg zijn ook de stallen van de bereden politie ondergebracht. De verhuizing van het beslaghuis naar Drachten betekent volgens de woordvoerder niet automatisch dat de politiepaarden in een later stadium ook volgen.

De centrale ligging en de beschikbare ruimte waren tien jaar geleden ook de reden dat de noordelijke Meldkamer in Drachten werd neergezet. In het huidige aangepaste bestemmingsplan wordt ook gesproken over de bouw van extra kantoorruimte voor de Meldkamer, oostelijk van het bestaande pand. Over de invulling van deze nieuwbouw kan de politie nog weinig zeggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu