Dit is wat de politie aantrof bij de 17 invallen in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel

Zwaarbewapende agenten versperren donderdagavond de toegansweg naar een van de doorzochte panden in Oosterwolde. Foto: De Vries Media

Drie kalasjnikov-geweren, meerdere vuistwapens, heel veel zware munitie, kilo's amfetamine, een zware bom, springstoffen, zuren, kapmessen en honkbalknuppels. Dat is de opbrengst van de grote politie-actie vorig week in Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel.

Agenten troffen de wapens en drugs vorige week aan bij doorzoekingen en aanhoudingen op zeventien locaties. Ze hadden even nodig om alles wat ze in beslag genomen hadden te inventariseren.

In een tas in een auto vond de recherche twee Kalasjnikov-geweren, twee pistolen en drie kilo amfetamine. In een van de panden werden veel lege verpakkingen van handgranaten gevonden. Bij de aanhouding in Drachten van drie verdachten vonden de agenten in een auto twee automatische wapens, waaronder één Kalasjnikov.

( Lees verder onder de video )

Grijp- en gebruiksklaar

Defensie was met een speciale zoekploeg bij de actie voor het traceren van verstopplaatsen. Zij vonden gebruiksklare wapens en munitie in verborgen ruimten. ,,Met het blote oog was dit niet waarneembaar, maar wel grijp- en gebruiksklaar”, aldus de officier van justitie.

Onder een plafond werd een zak munitie gevonden. In een afgesloten kluis lag een vuurwapen. Dat werd ontdekt dankzij röntgenapparatuur van Defensie. In de tuin van een van de verdachten werd een ingegraven ton van kunststof gevonden.

NFI doet onderzoek

Bij de doorzoekingen is ook beslag gelegd op telefoons, simkaarten, computers, laptops, gegevensdragers, valse identiteitspapieren en administratie.

Het NFI doet onderzoek op de wapens en de aangetroffen stoffen.

Beperkingen

Bij de actie zijn tien verdachten aangehouden: een man (34) uit Oosterwolde, twee mannen (31 en 34) uit Leeuwarden, een man (35) uit Roosendaal, een man (35) uit Beilen, een man (43) uit Marum, een vrouw (38) uit Groningen, een man (36) uit Hoogeveen en twee mannen (24 en 33) zonder vaste woon- of verblijfsplaats.

Alle verdachten zijn maandag voorgeleid en blijven voorlopig vast. De verdachten zitten in beperkingen.

De 43-jarige verdachte uit Marum is bij zijn aanhouding in zijn been geschoten. Ook hier wordt onderzoek naar gedaan. De verdachte is buiten levensgevaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu