'Politie gunt dief gestolen jas'

Tijdens een avondje stappen wordt de jas van Philip van der Kooi (16) gestolen. Hij ziet iemand met dezelfde jas, maar kan volgens de politie niet aantonen dat het die van hem is.

Tijdens een avondje stappen wordt de jas van Philip van der Kooi (16) gestolen. Hij ziet iemand met dezelfde jas, maar kan volgens de politie niet aantonen dat het die van hem is.

Logo

Met vrienden is Philip van der Kooi zaterdag 2 januari op stap in Groningen. Ze belanden bij café Sunny Beach in de Peperstraat. Wanneer ze binnenkomen, hebben ze hun jas nog aan. Het is warm en er is geen garderobe. Daarom legt Van der Kooi zijn jas van het merk Stone Island onder een stapel andere jassen op een barkruk. Hij haalt eerst nog het logo van zijn jas, omdat deze jassen vaak gestolen worden.

,,Er zijn niet veel mensen met dit model''

Wanneer hij weg wil gaan, ligt zijn jas niet meer op de kruk. Buiten het café ziet hij iemand met dezelfde jas. Hij weet zeker dat het zijn jas is, in oktober met 20 procent korting voor 650 euro gekocht. ,,Er zijn niet veel mensen met dit model'', vertelt Henk van der Kooi, de vader van Philip. ,,Hij haalde de bewaking erbij en vervolgens kwam de politie.''

Maat

Philip moet aantonen dat het zijn jas is. ,,Hij twijfelde even tussen small en medium, maar zei toen de goede maat. De jas die de jongen droeg, had geen logo. Ook waren er getuigen'', zegt Henk van der Kooi.

,,Twee agenten kwamen bij het café aan, er waren twee jongens. Ze zeggen allebei dat het hun jas is'', vertelt Ger Blokzijl, woordvoerder van de politie. Een van de agenten vroeg of Philip van der Kooi kon aantonen dat het zijn jas was. ,,Dat kon hij niet. Hij zei dat zijn naam in het labeltje stond, maar dat was niet zo. Ook wist hij de maat niet, de andere jongen wist dat wel. Er was geen aanleiding voor ons om die jongen aan te houden.''

Hype

Van der Kooi moet zonder jas naar huis. Zijn vader is gefrustreerd: ,,In oktober heb ik de jas voor hem gekocht. Als de politie de jas in beslag had genomen, hadden wij de volgende dag kunnen bewijzen dat het zijn jas is. We hebben het aankoopbewijs en foto's waarop Philip de jas draagt.''

,,Het is echt een hype, de jassen van Stone Island. Die dingen zijn roofgoed momenteel''

Er wordt vaker kleding van Stone Island gestolen. ,,Het is een jas die hip is. Het is echt een hype, de jassen van Stone Island. Die dingen zijn roofgoed momenteel'', zegt Blokzijl.

Van der Kooi heeft aangifte gedaan van diefstal. ,,Er wordt een onderzoek opgezet. We hebben de gegevens van de andere jongen. Als hij de jas niet meer heeft, dan heeft hij ons wat uit te leggen'', besluit Blokzijl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu