Politie had verdachte moordzaak Els Slurink in Groningen al jaar voor publiciteitscampagne in beeld na DNA-match

Het coldcaseteam van de politie Noord-Nederland had verdachte Jahangir A. (44) van de moord op de Groningse Els Slurink (33) al begin 2020 in het vizier na een dna-match. Een jaar later volgde een landelijke campagne om de zaak op te lossen. Pas daarna werd A. opgepakt.

Verdachte opgepakt voor dood Groningse Els Slurink in 1997

Verdachte opgepakt voor dood Groningse Els Slurink in 1997 ANP

Dat bevestigt advocaat Job Knoester van verdachte A. aan De Telegraaf en Dagblad van het Noorden na een tip hierover. Knoester, die advocaat Peter Plasman heeft vervangen, wil verder niet ingaan op de zaak.

Woensdag dient in Groningen een eerste zitting in het proces tegen A. die verdacht wordt van het ombrengen van de vrouw in 1997.

Verdachte was al bekend vóór publiciteitscampagne

De recherche beschikte over dna-materiaal van de vermoedelijke dader dat was aangetroffen onder de nagel van Slurink die in haar woning aan het Van Brakelplein met één steek in het hart om het leven werd gebracht. Dat dna leverde in januari 2020 na hernieuwd dna-onderzoek een match op met dna van de oud-veelpleger A. dat in de landelijke dna-databank zat.

In januari 2021 lanceerde de recherche een landelijke campagne om de onopgeloste zaak vlot te trekken. De politie deed voorkomen dat er nog geen zicht was op een verdachte, maar dat was er dus wel. Op bijna honderd locaties in de stad Groningen vroeg de politie om tips in het onderzoek naar de dood van de 33-jarige Els Slurink. Het communicatieoffensief was het eerste in de nieuwe landelijke aanpak van cold cases, met als motto ’Het is nooit te laat om te praten!’

Het OM Noord-Nederland zegt dat de campagne volledig gerechtvaardigd was. „Er was een dna-hit en we hebben de campagne gebruikt om meer informatie te krijgen over de omstandigheden waaronder dit dna bij Els Slurink terecht zou zijn gekomen, oftewel de omstandigheden waaronder Els Slurink is overleden. We waren niet op zoek naar bevestiging van wat we wisten, maar op zoek naar nieuwe invalshoeken en nieuwe informatie”, zegt OM-woordvoerder Bart Olmer.

Medeverdachten?

De campagne was volgens het OM bedoeld ’in het kader van de brede waarheidsvinding, niet om de zaak ‘rond’ te maken’. „Er is nooit een scenario uitgesloten. Met de cold case campagne hadden we ook heel andere informatie binnen kunnen krijgen. Overigens is het niet nieuw dat opsporingsberichtgeving wordt ingezet terwijl er al een verdachte in beeld is. Bovendien hebben we steeds aangegeven dat er wellicht sprake was van medeverdachten.”

In Opsporing Verzocht zijn kijkers verzocht om tips, in de hoop dat die het onderzoek verder konden helpen. Ook de campagne in de stad Groningen had dit tot doel, zegt Olmer.

„Alle oproepen hebben een groot onderzoeksbelang gehad. De nieuwe aanpak van cold cases kwam precies op het goede moment, dat was een goed middel, en we hebben daar graag gebruik van gemaakt. Bij de nieuwe aanpak van cold case zaken wordt gekozen voor kansrijke zaken. De mogelijkheden die deze nieuwe manier bood voor ons onderzoek waren zeer welkom. We gaan geen Opsporing Verzocht ‘gebruiken op goed geluk’. Zoiets vereist veel voorbereiding. Populair gezegd: je moet aan een boom schudden, als je denkt dat de vruchten rijp zijn om te oogsten, in een zaak die daar dus rijp voor is.”

Veelpleger

Eerder bleek al uit onderzoek van De Telegraaf en Dagblad van het Noorden op basis van dossierstukken dat de naam van de in februari opgepakte verdachte van meet af aan in het politiedossier zat. De man was opgenomen in een lijst met veelplegers uit Groningen, als potentiële daders. In de loop der tijd concludeerde de politie dat het scenario van een insluiper die Slurink zou hebben vermoord, vrijwel uitgesloten was. Het belangrijkste scenario werd toen dat Slurink was vermoord door iemand die haar kende. Maar vorig jaar richtte het coldcaseteam van de politie zich toch weer volledig op het veelplegersscenario. Naar het lijkt vanwege de match.

Psycholoog Els Slurink hield zich in haar werk en in haar promotieonderzoek bezig met seksueel misbruik van kinderen. Vandaar dat het politieonderzoek zich in het verleden onder meer richtte op verdachte vaders die zij vanwege haar werk kende. Ook zocht de politie naar de moordenaar onder haar collega’s. Slurink zou financiële malversaties op het spoor zijn. Tevens legde de politie haar privé-leven onder de loep. Els Slurink was een gescheiden vrouw die nog maar kort in Groningen woonde en hoopte een nieuwe liefde te vinden.

Zes weken voordat ze werd vermoord, gooide een onbekende man midden in de nacht een zwaar putdeksel door haar slaapkamerraam. Het miste de slapende Slurink op een haar na. Diezelfde nacht werd haar fiets ontvreemd. De politie heeft nooit een verband kunnen leggen tussen deze gebeurtenissen en de moord.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu