Politie in Noorden houdt klopjacht op DNA

De politie Noord-Nederland is de afgelopen weken druk bezig om wangslijm van tientallen veroordeelden in Groningen, Friesland en Drenthe te verzamelen.

In de drie noordelijke provincies was tot voor kort van zeker 150 veroordeelde criminelen, waarvan de politie weet waar ze wonen, het DNA niet bekend. De afgelopen drie weken is daarom een flinke jacht geweest op het wangslijm van deze veroordeelden.

Bart van U.

Vorig jaar riep minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) de politie op met spoed DNA te verzamelen van veroordeelde criminelen. Dat materiaal wordt opgeslagen in een grote databank bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De inhaalslag van de politie is vooral ingegeven door de zaak Bart van U. Die is recent veroordeeld voor de moord op oud-minister Els Borst en zijn zus.

Bij Van U. was bijvoorbeeld, na een eerdere veroordeling, geen DNA afgenomen. Van der Steur zette, na een uitermate kritisch rapport over politie en OM, daarop een DNA-jacht op. Maar bij de politie Noord-Nederland duurde het even voor daar serieus werk van werd gemaakt.

Achterstand

De afgelopen weken is echter alle agenten in Drenthe, Groningen en Friesland op het hart gedrukt dat de databank gevuld moet worden met DNA. ,,Onze werkvoorraad liep op. We zagen dat de focus niet goed genoeg lag bij de collega’s van de basisteams om DNA af te nemen’’, bevestigt Sylvia Sanders van politie Noord-Nederland.

Volgens Sanders is men inmiddels druk bezig de achterstand in te lopen. ,,Veertig mensen, van wie de verblijfplaats bekend is, moeten nog worden opgepikt.’’ Probleem is dat van een vrij grote groep veroordeelden de verblijfplaats niet bekend is, zegt Sanders. ,,Dat is een relatief grote groep in Noord-Nederland. Die staan op de landelijke opsporingslijst.’’

DNA-dagen

Iedereen met een taakstraf of een gevangenisstraf, moet DNA afstaan. Dit gebeurt tijdens speciale ‘DNA-dagen’, zegt Sanders. DNA afnemen kan niet thuis. ,,Mensen moeten mee naar het bureau voor een goede identificatie. Het laten zien van een rijbewijs is niet genoeg.’’

Nieuws

menu