Politie in Noorden vaak te laat bij noodgevallen

De politie kan nergens in Noord-Nederland voldoen aan de zelfopgelegde norm om in noodgevallen negen van de tien keer binnen een kwartier ter plaatste te zijn.

Dat blijkt uit gegevens die NU.nl via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur van de politie heeft gekregen. De politie kwam in 2015 minder vaak op tijd dan een jaar eerder. Toen was de politie namelijk in 86,1 procent van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse.

Het afgelopen jaar werd in 322 van de in totaal 392 gemeenten de norm niet gehaald. Dat is de slechtste score in de afgelopen vijf jaar.

,,In de stedelijke gebieden halen we de norm wel”, zei politiechef Oscar Dros van de eenheid Noord-Nederland woensdag. Dros gaat over de reactietijden bij de Nationale Politie. ,,Het probleem doet zich vooral voor in enkele landelijke en uitgestrekte gebieden met een relatief lage bevolkingsdichtheid.”

Volgens de politiechef is het duidelijk dat het percentage omhoog moet, maar hij denkt ook dat 90 procent niet overal haalbaar is. ,,Het halen van de norm vraagt in sommige landelijke gebieden een grote investering van mensen en middelen.”

In het Noorden worden de beste ‘scores’ gehaald in de stad Groningen en Assen waar de politie in meer dan 85 procent van de gevallen binnen de gestelde vijftien minuten ter plaatste is. Het provinciale gemiddelde voor Groningen wordt vooral omlaag gehaald door De Marne, waar de politie in 30,5 procent van de meldingen op tijd is.

In een kaartje van NU.nl kunt u een kaartje zien met de aanrijtijden door het hele land.

Nieuws

menu