Politie jaagt Azaleastraat de stuipen op het lijf

FOTO ARCHIEF DVHN / ANP ANP

De Winschoter huurdersvereniging Bloemenbuurt heeft bij woningcorporatie Acantus aan de bel getrokken over onaangekondigde oefeningen in leegstaande woningen.

De Winschoter huurdersvereniging Bloemenbuurt heeft bij woningcorporatie Acantus aan de bel getrokken over onaangekondigde oefeningen in leegstaande woningen.

Inval
Een aantal weken geleden baarde de politie opzien door in een aantal leegstaande panden aan de Azaleastraat in Winschoten een oefening te houden. In deze straat gaan 36 huizen tegen de vlakte. Al meer dan dertig woningen staan leeg.

,,Op een middag zagen we ineens veel politie met breekijzers op de schouder. De agenten vielen woningen binnen. Het ging denk ik om een arrestatieteam”, herinnert Trijn Kootstra zich. ,,We wisten niet wat ons overkwam. We hebben toen als bestuur van de huurdersvereniging met Acantus gebeld en kregen te horen dat het om een oefening ging. We stonden versteld, want Acantus had ons juist gevraagd een oogje in het zeil te houden.”

Vooraf geïnformeerd
Acantus bevestigt dat ze met regelmaat leegstaande woningen ter beschikking stelt aan hulpverleners. ,,We hebben bijvoorbeeld ook een afspraak met de brandweer”, zegt woordvoerder Leonie Wedda. Ze zegt dat het wijkteam Bloemenbuurt vooraf is geïnformeerd over de op stapel staande oefeningen. ,,Misschien dat de communicatie met de huurdersvereniging niet goed is verlopen.”

De brandweer van Oldambt heeft al twee oefeningen achter de rug en heeft volgende week de laatste training in een van de woningen.

,,We plaatsen een bord met daarop de tekst dat het om een oefening gaat”, zegt brandweercommandant Marion Kroeze. Zij is blij dat Acantus woningen beschikbaar stelt. ,,We proberen zo realistisch mogelijk te oefenen. Dat kan in die huizen.”

Asbestsanering
Begin maart begint Acantus met de asbestsanering van de 36 huizen. Daarna volgt de sloop van de panden. De meeste bewoners, op vijf na, hebben al vervangende woonruimte.

Onduidelijk is hoe Acantus de leegte opvult. ,,We gaan daarover met de bewoners en de gemeente in overleg”, zegt Leonie Wedda. ,,Er komen in ieder geval geen woningen weer.”

Nieuws

Meest gelezen

menu