Gestolen uniformen uit politiebureau Haren duiken op in martelcontainers Brabant

Foto: ANP

De politie-uniformen die zijn gevonden in de martelcontainers in Noord-Brabant, werden gestolen uit het politiebureau in Haren. Dat blijkt bij de rechtszaak vrijdagochtend tegen verdachten in Amsterdam. Beelden van de martelcontainer met daarin een tandartsstoel gingen de hele wereld over.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten een loods met zeecontainers ingericht. Een van de containers was voorzien van een tandartsstoel met riemen om iemand vast te snoeren.

Bij doorzoeking werden naast wapens en snelle auto's ook politie-uniformen gevonden. Nu blijkt dat die gestolen zijn in Haren, zo meldt De Telegraaf. Rechtbankverslagger Saskia Belleman is bij de zaak aanwezig. Live volgen kan hier.

Inbraak in politiebureau Haren: alarm stond uit

De inbraak gebeurde in mei 2018. Naast uniformen werden ook kogelwerende vesten, patroonhouders en handboeien gestolen. Zorgen waren er meteen al na de inbraak. „Een politie-uniform is goud waard voor criminelen”, zei voorzitter Jan Struijs van politievakbond NPB.

Een destijds 20-jarige man uit Groningen is in oktober van dit jaar veroordeeld voor betrokkenheid bij de diefstal. Hij stond op de uitkijk bij de inbraak. Bij die zaak bleek dat het alarm van het politiebureau niet was ingeschakeld.

20-jarige uit Groningen stond op uitkijk en is veroordeeld

De verdachte legde in de rechtszaal, net als eerder bij de politie, een bekentenis af. Hij gaf toe betrokken te zijn bij de kraak: hij had in de bosjes op de uitkijk gestaan. Mededaders waren het pand via een raam naar binnengegaan. Het alarm was niet ingeschakeld. De schade voor de politie bedroeg zo’n 7000 euro.

Anderhalve week voor de kraak was hij benaderd om als chauffeur op te treden. Op de avond van de kraak werd hij opgehaald. Hoewel de politie een groot onderzoek uitvoerde naar de inbraak in eigen huis, zijn er geen andere verdachten voor deze zaak voor de rechter gebracht.

Verdachte werd afgeranseld

Bij de zitting viel op dat de verdachte niet spraakzaam was. Hij beriep zich grotendeels op het zwijgrecht. Eerder was hij op straat ietwat loslippig geweest wat hem een afranseling had opgeleverd. Hij heeft geweigerd aangifte te doen van de mishandeling en wilde daar ook bij de rechtszaak ook niets over kwijt.

Politie-uniformen zijn in het criminele circuit veel geld waard. Dat wist de verdachte. Wel 3.000 euro per uniform, had hij gezegd. De verdachte wist ook waar gestolen uniformen voor worden gebruikt: overvallen plegen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu