Politie veegt Grote Markt en Vismarkt Groningen leeg. Jongeren kwamen om te rellen. Burgemeester schrijft noodbevel uit

rellen in binnenstad Groningen

De politie heeft de Grote Markt in Groningen zondagavond rond kwart over negen leeg geveegd. Burgemeester Koen Schuiling vaardigde een noodbevel uit. Iedereen die zich misdraagt of niet aan de aanwijzingen van de politie houdt, kan worden opgepakt.

De jongeren werden door de politie opgeroepen te vertrekken uit de binnenstad.

Er was sprake van een grimmige situatie. Van meerdere winkels werden de ramen ingegooid. Ook werd er geplunderd. Straatmeubilair werd vernield. Tegen 22.40 uur kreeg de politie in Groningen assistentie van collega’s uit Friesland. In Leeuwarden was het rond de wedstrijd Cambuur - FC Utrecht onrustig.

Tegenover de politie stond een groep van enkele honderden vooral jonge demonstranten. Zij hadden via social media afgesproken om naar de binnenstad te komen om te gaan rellen. In een van de posts stond: ‘Wees soldaat en vecht voor je vrijheid. Straks zitten we vast net als Oostenrijk’. Vogens getuigen zouden meerdere winkels zijn geplunderd. Een gevel van een winkel werd met vuurwerk opgeblazen.

Eerder op de dag werd tegen het coronabeleid geprotesteerd in de stad. Dat protest trok honderden demonstranten en verliep vreedzaam. Toen die demonstratie in de namiddag op z’n einde liep, werd via online kanalen opgeroepen om ‘s avonds te rellen in Groningen. Busvervoerder Qbuzz meldde al vanwege de onrust niet meer op en rond de Grote Markt te rijden.

Agenten bekogeld met vuurwerk

De jongeren gooiden vuurwerk naar de agenten. Ook werden fietsen uit rekken getrokken. Naarmate de avond vorderde ontstond er een kat en muis spel tussen de politie en de rellende jongeren. De politie zette tegen 21.50 uur agenten te paard in. Ook werd de wapenstok getrokken. Toevallige bezoekers van de binnenstad zeiden bang te worden van de gewelddadige sfeer.

Al vroeg op de avond verzamelden jongeren zich nabij het Groninger hoofdstation. De politie was toen al ter plekke om toezicht te houden. Naarmate de avond vorderde werd de sfeer grimmiger. Bushokjes werden vernield.

De jongeren trokken vervolgens de Oude Ebbingestraat in waar ze met grof geweld alle fietsen die ze op hun weg tegenkwamen, op straat gooiden. Er werd heel veel vuurwerk afgestoken.

Even na 21.00 uur besloot de politie de Grote Markt leeg te vegen. De demonstranten vlogen de straten rondom de Grote Markt in. Elders doken de jongeren vervolgens weer op. Ze riepen onduidelijke leuzen.

Rond 21.38 uur drijft een enorme macht aan agenten en M.E’ers de groep jongeren verder in noordelijke richting van de Ebbingestraat. Ondertussen is bij opticien Greving en Greving de pui ingegooid. Omstanders melden dat ook de inboedel er aan moest geloven.

Tegen 22.00 uur besluit de politie ook de Vismarkt leeg te vegen. Daarmee keerde de rust nog niet terug. Er volgde een noodbevel van de burgemeester om de situatie onder controle te krijgen. Rond 23.20 uur leek de rust terug te keren. De politie verliet toen de Grote Markt en de Vismarkt. Voor middenstanders restte niets anders dan de scherven op te rapen en het puin te ruimen.

Nieuws

Meest gelezen

menu