Politie verbouwt cellen voor zichzelf

Het politiebureau aan de Groninger Rademarkt. FOTO DVHN

Het politiebureau aan de Rademarkt in Groningen staat voor de tweede keer binnen twee jaar in de steigers. Er komen kantoorruimtes bij.

Voor de uitbreiding van het bureau laat de politie alle veertien cellen op de vierde etage afbreken. De betonnen wanden worden sinds januari met grof geweld verwijderd. Dat gebeurt tussen 17.00 en 22.00 uur om te voorkomen dat agenten overdag last krijgen van klopgeluiden en trillingen.

Parkeerplaats
Voor de werkzaamheden, die zijn begonnen met zes sloopweken, heeft de aannemer de parkeerplaats voor het bureau afgezet. De verbouwing wordt volgens een woordvoerder van de politie in juni afgerond. De steigers - twee jaar geleden nodig voor het herstel van de buitengevel- zijn nu nodig voor het vergroten van de celraampjes.

In het bureau zijn circa vierhonderd medewerkers van de politie-eenheid Noord-Nederland gehuisvest. Onder hen zijn de leidinggevenden van de eenheid en het district Groningen. Ook de reguliere basiseenheid Centrum en verschillende ondersteunende diensten werken nog steeds vanuit het voormalige hoofdbureau van de gemeentepolitie. De politie verhuisde in 1971 daarnaartoe vanaf het Martinikerkhof.

Beleid
Volgens een woordvoerder past de verbouwing is het beleid van de nationale politie om zuinig om te gaan met vastgoed. Het cellenblok op de bovenste verdieping van het gebouw aan de Rademarkt staat leeg sinds januari 2008, toen een apart cellencomplex met verhoorkamers aan de Hooghoudtstraat in Groningen werd geopend. Aan de Rademarkt zijn nog wel een paar ‘ophoudkamers’ voor arrestanten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu