'Politie verkloot terughalen van uit Siddeburen gestolen robotmaaier'

Robotmaaier. Foto: Shutterstock

Graszodenkweker J. Groenwold (25) uit Siddeburen zag zijn gestolen robotmaaier op marktplaats. De politie ondernam actie, maar aanbieder en robot zijn spoorloos.

,,De politie staat liever hardrijders te flitsen dan dat ze boeven vangen’’, verzucht Groenwold. De loonwerker/dienstverlener teelt sinds vorig jaar graszoden en legt er gazons mee aan in tuinen. Voor het maaien van de grasvlakte bij z’n huis kocht hij een robotmaaier. ,,Die houdt het gras mooi kort terwijl ik ander werk kan doen.’’

Maar binnen drie weken was zijn maaimachine, die een paar duizend euro had gekost, gestolen. ,,Met laadstation en al. Dan ben je keihard aan het werk en steelt een ander je spullen.’’ Groenwold deed aangifte.

Verkoopsites

Hij en zijn leverancier hielden nauwlettend verkoopsites in de gaten in de hoop de gestolen robot te achterhalen. En jawel, vorige maand bood een particulier een robotmaaier aan voor 750 euro. De advertentie ging gepaard met een plaatje uit een folder. Bingo, dachten ze.

Groenwold: ,,Ik deed een bod, wilde een afspraak om het serienummer te kunnen controleren.’’ De verkoper mailde hem zijn verblijfplaats. ,,Dat ging per ongeluk, zei hij direct.’’ Groenwold gaf de informatie door aan de politie. Kort daarna kreeg hij van de verkoper te horen dat hij was overboden.

Misverstand: robot niet in beslag genomen

En hij kreeg een telefoontje van de politie: Het busje was staande gehouden. Achterin stond inderdaad zijn robot, het serienummer kwam overeen. Groenwold: ,,Ik dacht: ik krijg hem terug. Maar een andere agent belde. Er was een misverstand. De robot was niet in beslag genomen.’’

Sindsdien zijn maaier, busje en de verdachte verkoper spoorloos. ,,Dat is toch niet te snappen.’’

De politie wil niet veel kwijt over de kwestie. ,,We zijn ermee bezig’’, aldus een woordvoerder. Hij zegt dat het niet handig is het verhaal wereldkundig te maken, want dan is ook de verdachte gewaarschuwd en biedt hij de machine niet weer aan.

Geen vertrouwen

Groenwold heeft alle vertrouwen in de politie verloren. Een paar jaar geleden zijn crossmotoren gestolen van hem en zijn broer.

,,Toen we ontdekten wie erachter zaten, greep de politie ook niet in en moesten we zelf in actie komen. Nu gaf ik alle informatie die nodig was om de maaier terug te halen. Weer mislukt. De politie heeft het gewoon verkloot.’’

Hij heeft niet de illusie dat hij de robot terugkrijgt. ,,Een agent heeft gezegd dat ik er rekening mee moet houden dat de verdachte verkoper de machine ergens dumpt. Nee, deze robotmaaier zien we nooit weer terug.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu