Politie vindt man onder bed van zijn ex in Stadskanaal. Burgemeester had hem huisverbod opgelegd, maar vrouw bleek man 'toch wel te missen': 'Hij is drie keer geweest'

Een 40-jarige man is door politieagenten in Stadskanaal onder het bed van zijn ex-vrouw in de slaapkamer aangetroffen. Dat de dienders ongevraagd de slaapkamer waren binnengetreden, kwam hen wel op kritiek te staan van de politierechter.

Bed.

Bed. Foto: ANP

Dat werd maandagmiddag duidelijk tijdens een zitting van de politierechter in Groningen. De man uit Stadskanaal stond daar terecht voor het overtreden van een opgelegd huisverbod en het mishandelen van zijn ex. Hij werd gevonden onder haar bed.

Burgemeester Klaas Sloots van Stadskanaal

De burgemeester van Stadskanaal had de 40-jarige man vanwege die mishandeling verboden om in de buurt te zijn van het huis van zijn ex-vrouw en zijn kinderen. Hij had zijn voormalige vrouw, in het bijzijn van hun kinderen, onder meer hard geduwd waarop zij met haar hoofd tegen de punt van de tafel was gevallen. Zij had ook verklaard dat ze, terwijl ze op de grond lag, daarna meerdere malen was geschopt door hem.

Ook vernielde hij op 25 maart de gordijnen, het luxaflex en een spiegel in haar woning. Burgemeester Klaas Sloots legde hem daarop een huisverbod op. Maar achttien dagen later zagen agenten een herenfiets bij de woning van de vrouw staan. Ze kwamen elke dag even kijken bij het huis en vertrouwden het niet. Helemaal omdat de gordijnen - die normaal altijd open zijn - voor de ramen waren getrokken.

De vrouw liet de agenten binnen, maar ontkende dat haar man er was. Toen de dienders in het huis gingen rondkijken, troffen ze kleren van de 40-jarige aan in de badkamer. Zelf had hij zich verstopt in de slaapkamer. Onder het bed van de vrouw. De agenten hielden de man, die afwezig was bij de rechtszaak, daarop aan.

Zijn ex-vrouw verklaarde als reden voor zijn aanwezigheid haar man toch wel te missen. Ze wilden zaken uitspreken en afspraken maken over de kinderen. ,,Hij is drie keer geweest”, vertelde ze de politie.

De rechter ging mee met de eis van de officier van justitie: zestig uur werkstraf voor de mishandeling en het overtreden van het huisverbod. De officier gaf aan dat ze niet dacht dat de vrouw was geschopt omdat de blauwe plekken op de foto’s ouder waren dan ‘verse blauwe plekken’. De rechter was het daarmee eens.

Politie Stadskanaal maakt fouten

De politierechter maakte overigens nog wel een punt van het doorzoeken van het huis door de politie. De vrouw had ze weliswaar binnengelaten in haar woning, maar het doorzoeken van een slaapkamer (‘het meest intieme deel van het huis’) zonder toestemming van de rechter-commissaris vond hij zeer ver gaan. Omdat de man er niet meer woont, vond de rechter het evenwel geen reden om een streep door de zaak te zetten.

Maar de politie had in deze zaak meer foutjes begaan, vond de rechter. De ex-vrouw was tijdens haar verhoor niet gewezen op haar familiair verschoningsrecht. Dat is het recht om te weigeren antwoord te geven op vragen die belastend kunnen zijn voor familie. Dat geldt ook voor ex-partners. ,,Maar de man heeft de mishandeling zelf ook toegegeven bij de politie”, zei de rechter die de werkstraf laat staan. Ook moet de man zich laten behandelen en moet hij meedoen aan middelencontrole.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu