Politie vindt mapje met de naam 'knalfeest' op computer verdachte explosie in Beijum in Groningen

De achtergevel die werd vernield door een explosie. Foto: Duncan Wijting

Het politie-onderzoek naar de explosie en de vondst van explosieven in een woning aan de Wibenaheerd in de wijk Beijum in Groningen is bijna afgerond. Toch laat de rechtszaak nog maanden op zich wachten.

In mei van dit jaar werd de stadswijk Beijum opgeschrikt door een enorme explosie waarbij de achtergevel van een flatwoning werd weggeblazen. Tijdens een daaropvolgend onderzoek vond de politie explosieven in de woning en stoffen waarmee explosieven kunnen worden gemaakt.

Voorbereidingen voor opblazen geldautomaten

Er zijn drie verdachten van wie er een - een 21-jarige vrouw - inmiddels op vrije voeten is. Twee mannen (27, 28) onder wie de bewoner zitten nog vast. Verzoeken van de advocaten om hen op vrije voeten te stellen in afwachting van de rechtszaak, wees de rechtbank dinsdagmiddag af.

Het Openbaar Ministerie denkt dat het drietal bezig was met voorbereidingen voor het opblazen van geldautomaten. Op de computer van een van de verdachten is een map gevonden onder de naam 'knalfeest' met daarin video’s van plofkraken en met recepten voor het maken van explosieven.

Explosie levensgevaarlijk voor omwonenden

Ook worden ze verdacht van het veroorzaken van de explosie in de woning. Volgens het OM was daarbij sprake van levensgevaar voor omwonenden. Na de explosie werd het flatgebouw ontruimd en konden de bewoners enkele dagen niet naar hun woningen.

De verdachten zeggen niet schuldig te zijn aan het veroorzaken van de explosie: tijdens de knal zaten ze pizza te eten. Over de aanwezigheid van de explosieven en explosieve stoffen zwijgen ze.

In januari volgt een nieuwe zitting, maar ook dan is er geen inhoudelijke behandeling. Een van de redenen daarvan zou zijn dat er rechtshulpverzoeken lopen in het buitenland.

Nieuws

menu