Politie vindt minder drugslabs in Drenthe en Groningen. Aantal dumpingen drugsafval blijft gelijk

De politie Noord-Nederland heeft in de eerste zes maanden van dit jaar vier drugslabs opgerold.

Archieffoto van een drugslab in Haulerwijk.

Archieffoto van een drugslab in Haulerwijk. Foto DVHN

Het gaat om drie locaties in Friesland en een in de provincie Groningen (Ter Apel). In Drenthe was het in de eerste zes maanden van het jaar nergens raak. De afgelopen weken werden er alsnog drugslabs ontdekt in Drenthe: in Nieuw-Roden en afgelopen week nog in Dalen. Het zijn er heel wat minder dan de acht in dezelfde periode vorig jaar.

Kraken van server

In heel 2020 werden 11 drugslabs aangetroffen in de drie noordelijke provincies, waarvan 6 in Drenthe. Dat jaar werden ook landelijk meer productielocaties van synthetische drugs opgerold dan de jaren daarvoor. Volgens de politie kwam de stijging mede door het kraken van PGP (Pretty Good Privacy)-server Encrochat waarop veel criminelen zich veilig waanden.

Het aantal gevonden dumpingen van afval afkomstig van de productie van synthetische drugs in het Noorden neemt nog niet af. Het waren er in de eerste zes maanden 8 (5 in Groningen, 2 in Drenthe en 1 in Friesland). De aantallen dumpingen in het Noorden vallen in het niet bij de situatie in Zuid-Nederland. In het eerste half jaar was het 43 keer raak in Limburg en 27 keer in Brabant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu