Politiebond over oudejaarsnacht: ’Geen rustige nacht, overal autobranden’

Deze brand in Uithuizen bezorgde de brandweer en de [politie veel werk tijdens de nieuwjaarsnacht. Foto: Pronews

Tijdens de jaarwisseling zijn opvallend veel auto’s in brand gestoken, veroorzaakten zware bommen zware schade en is opnieuw veel geweld gebruikt tegen de politie. „Echte veldslagen zijn uitgebleven, maar van een echt rustige nacht kun je niet spreken.”

Dat zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond NPB. Gedurende de avond en nacht had hij contact met politiemensen in het veld en leidinggevenden uit het hele land en kreeg zo een goed beeld van wat er tijdens de jaarwisseling speelde.

Autobranden

Politie en Openbaar Ministerie vreesden een zware nacht door een giftige cocktail van coronafrustratie en het vuurwerkverbod en schaalden flink op. Er was fors meer capaciteit beschikbaar. „Dat heeft zich duidelijk uitbetaald. Door de forse inzet konden conflicten echt snel in de kiem worden gesmoord”, zegt Struijs. Bij Emmen reed een man met zijn auto vol in op een voertuig van de Marechaussee. Dat was even schrikken. Hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk.”

Wat de vakbondsbaas opviel was het grote aantal autobranden in het land. „En dan echt overal ook. Je ziet dat het maken van vreugdevuren nu een stuk lastiger was omdat dit soort vuren veel voorbereiding vergt en sneller opvalt. Als alternatief stortten jongeren zich op auto’s. Die steek je snel en makkelijk in brand. Ik wil niet spreken van een rustige jaarwisseling. Denk aan die mensen die ’s ochtends wakker worden en aangifte moeten doen omdat van hun auto niets meer over is.”

Politie is doelwit

Volgens Struijs is de politie opnieuw geconfronteerd met veel geweld tegen agenten. „Wat in Arnhem is gebeurd, is toch echt ernstig. Hier zijn meerdere politiemensen gewond geraakt bij het beëindigen van een feest met tientallen mensen. De feestvierders bekogelden hen met stenen. Hier is ook de Mobiele Eenheid ingezet, net als op veel meer plekken in het land.” Ook in Amsterdam-Nieuw West werden politiemensen bekogeld. De ME moest onder andere optreden in Waardenburg. Leeuwarden, Tiel, Oudewater, Utrecht en Amersfoort.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu