Politieke aarzeling zat ministerie in de weg. Hard ingrijpen tijdens noodsituatie in bomvol opvangcentrum in Ter Apel bleef uit

Wordt de situatie in de paviljoens in Ter Apel de komende dagen beter? Foto: Harry Tielman

Hoge ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid waren eind oktober van plan om zich hard te maken voor het beëindigen van de noodsituatie in het opvangcentrum in Ter Apel.

Dat meldt RTV Noord en NOS na het opvragen van documenten over de situatie.

Het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers zat overval en de spanning liep op, maar „politieke aarzeling” maakte hard ingrijpen niet mogelijk. Op dat moment zaten in de nachtopvang meer dan 650 mensen, terwijl er maar plek was voor 250 asielzoekers.

En dat terwijl Groningse bestuurders - onder wie burgemeester Jaap Velema - meermaals tevergeefs aan de bel trokken in Den Haag. In een uiterste poging betrok de Veiligheidsregio Groningen minister-president Mark Rutte en het kabinet bij de crisis, maar ook daarna bleef ingrijpen uit.

Daarom werkte ‘Groningen’ aan een eigen plan om duizenden nieuwe crisisnoodopvangplekken in de stad Groningen, Pekela en Leek in te richten om asielzoekers op te vangen.

Vorige maand werden elders in het land tweeduizend plekken ingericht, vanwege het overvolle centrum in Ter Apel.

Nieuws

menu