Politierechter ziet geen bewijs voor ‘schokkende diefstal’: een urn

Vrouwe Justitia in de rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

De politierechter heeft de 39-jarige D.W. uit Beerta vrijgesproken van de diefstal van een urn uit een urnengraf van de begraafplaats aan de Dalweg in Wildervank.

Met deze vrijspraak ontloopt W. een gevangenisstraf van vijf maanden die het Openbaar Ministerie had geëist. Hij kreeg wel een taakstraf van tachtig uur (en een maand voorwaardelijke celstraf) opgelegd voor de diefstal van ornamenten op graven van begraafplaatsen in Hoogezand en Delfzijl en voor het stelen van een elektrische fiets in Veendam.

Enorme impact

Het Openbaar Ministerie vond dat er wel voldoende bewijs was voor de urnendiefstal, in juli 2018. De officier van justitie: ,,Dit heeft een enorme impact. Als een urn met daarin de stoffelijke resten van een overleden persoon worden meegenomen is dat dramatisch. Ik ben wel wat gewend, maar zoiets vind ik schokkend.’’

Nabestaanden stelden later vast dat er ook as uit de urn is verdwenen.

Niet ter discussie

Dat de urn is gestolen staat niet ter discussie. Woensdagochtend werd een 31-jarige man uit Muntendam veroordeeld tot een taakstraf van twintig uur wegens heling van de urn. Deze man wees D.W. aan als de steler, maar wilde dat later niet bevestigen.

Advocaat Fred Kappelhof zei tegen de politierechter de verontwaardiging te begrijpen, maar deed de woorden van de officier van justitie af als spierballentaal. ,,Als de officier van justitie dit zo’n schokkende diefstal vindt, waarom laat hij deze zaak dan twee jaar op de plank liggen?’’ Een antwoord bleef uit.

W. heeft alleen de fietsendiefstal bekend.

Oud ijzer

Waarom de urn is gestolen is eveneens een raadsel. Diefstallen van versierselen bij grafen komen regelmatig voor. Vaak gaat het dan om bronzen en metalen beelden die worden verpatst als oud ijzer. Het Openbaar Ministerie kan nog in beroep tegen de uitspraak die ook betekent dat de nabestaanden niet in aanmerking komen voor een vergoeding van de schade.

Nieuws

Meest gelezen

menu