Het 'Ei van Onnen' geeft zijn geheimen prijs. Pollen uit prehistorische pingoruïne bewijzen: vijfduizend jaar landbouw op de Onneresch bij Haren

Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek naar pollen en plantenresten uit de prehistorische 'pingoruïne' bij Onnen (op achtergrond) wordt er al vijfduizend jaar landbouw bedreven op de omliggende Onneresch. De leden van de grondeigenaar Land van Ons kregen zaterdag een 'sneak preview'.

Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek naar pollen en plantenresten uit de prehistorische 'pingoruïne' bij Onnen (op achtergrond) wordt er al vijfduizend jaar landbouw bedreven op de omliggende Onneresch. De leden van de grondeigenaar Land van Ons kregen zaterdag een 'sneak preview'. Foto: Jaspar Moulijn

Al vijfduizend jaar geleden werd er landbouw bedreven op de huidige Onneresch. Dat blijkt uit analyse van pollen en plantenresten die zijn gevonden in een prehistorische pingoruïne bij Onnen.

Hij legde pas vorige week de laatste hand aan zijn onderzoek. Dik een jaar zat Mark van der Schoot met zijn neus in de modder. Figuurlijk dan: een eindeloze reeks grondmonsters analyseerde de Utrechtse masterstudent, op zoek naar aanwijzingen voor menselijke activiteit op de Onneresch. Hij vond stuifmeelpollen van planten die de mens daar al duizenden jaren voor het begin van de jaartelling verbouwde.

Prehistorische ‘pingoruïne’ sloeg laagje voor laagje op wat sinds late IJstijd rondom gebeurde

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's