Husky in 'snikhete' BMW i8? Hang maar een bordje op: de koeling stond gewoon aan (want dat weten omstanders niet)

George Mardo met zijn hond Jace en zijn BMW i8. Op het inzetje is te zien hoe de ruit werd ingeslagen. Foto: Jan Willem van Vliet

Veel verontwaardiging vrijdag. Een husky zat ‘opgesloten’ in een ‘snikhete’ BMW i8 op de parkeerplaats van een bouwmarkt in Groningen. De politie sloeg een ruit in van de opvallende (en peperdure) sportwagen, maar de eigenaar van de auto zegt dat de koeling gewoon aanstond. Hoe zit dat?

Een aircosysteem van een auto met een ‘gewone’ verbrandingsmotor werkt door aandrijving van de motor. Wil het systeem koelen, dan moet de motor dus draaien.

Bij een elektrische auto gaat dat op een andere manier.

‘Kan zelfs met smartphone’

Wesley Buurma is diagnosetechnicus en vervangend werkplaatschef bij de BMW-dealer in Groningen. En inderdaad, zegt hij, bij zo’n auto hoeft er geen motor te draaien om het klimaatsysteem te laten werken.

„De bestuurder kan de auto op slot doen, weg gaan, en de auto wordt toch gekoeld”, zegt Buurma. „Je kunt de temperatuur zelfs op afstand instellen via een applicatie op je smartphone. Wil je dat het 20 graden is in de auto? Je stelt het in en het systeem doet de rest.”

Eigenaar werd zelfs met dood bedreigd

De eigenaar van de BMW is George Mardo. Hij liet eerder al weten blij te zijn dat mensen zich bekommerden om zijn ‘beste vriend’, hond Jace. Maar hij baalt dat hij wordt weggezet als dierenbeul. Mardo zegt zelfs met de dood bedreigd te zijn.

Hij kwam vrijdag net te laat de bouwmarkt uit en zag nog hoe de politie het ruitje intikte.

In onderstaande video is te zien hoe dat eraan toe ging. (Tekst loopt door onder video.)

Eigenaar George Mardo: „Ik zeg nog tegen die politie dat de airco aan staat. Voel maar, zei ik.’’ Volgens een fotograaf die beelden maakte van het incident is eerst geprobeerd de temperatuur te meten in de auto. De thermometer zou een hoge waarde aangegeven hebben, maar volgens Mardo was zijn auto een ‘koelkast’.

Dog Mode

Honden in elektrische auto’s. Ze hebben het er dus een stuk beter op hete dagen dan in motoraangedreven wagens.

Maar wat te doen met die omstanders die zich zorgen maken? Buurma van Martinistad zegt dat het aircosysteem wel geluid maakt, maar meer dan wat zacht gezoem is het niet. „Ik kan me voorstellen dat omstanders het niet merken.”

Tesla verzon er vorig jaar al wat op en kwam met de ‘dog mode’. Een stand die zorgt dat de auto koel blijft én waarbij op het scherm in de auto de temperatuur staat met de tekst: ‘Mijn baasje is zo terug. Auto wordt gekoeld.’

„Zo’n mededeling heet BMW nog niet”, weet Buurma van Martinistad. „Maar ik zal het doorgeven”, lacht hij.

Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu