Postcodeloterij redt de ijsbaan van Glimmen en Linda Talens kon haar droomhuis kopen

Loterijen strooien in deze tijd met tientallen miljoenen. Wat voor moois dat kan brengen, weten ze in het Groningse dorp Glimmen. Hier viel in januari de PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro.

Van strenge vorst overdag lijkt nog lang geen sprake. En ook ’s nachts komt de temperatuur nauwelijks onder nul. Nee, de schaatspret is nog ver weg, maar ijsmeester Gerrit Casper (68) is al druk met de natuurijsbaan in zijn dorp.

Zojuist heeft hij de pomp in de Drentsche Aa aangezet om een weiland onder water te zetten. ,,De grond moet goed nat zijn voor het geval de temperatuur wel onder het vriespunt duikt. Anders loopt het water te snel weg”, zegt hij.

Vrees over het voortbestaan

Casper kan zijn geluk niet op. Vorig jaar rond deze tijd leefden hij en zijn medevrijwilligers nog tussen hoop en vrees over het voortbestaan van een van de oudste ijsbaanverenigingen van Groningen. Sinds 1892 rijden ze hier al rondjes, maar het einde was in zicht na de dood van de eigenaar van de grond. Zijn nabestaanden hadden het land te koop gezet.

IJsbaanvoorzitter Kees van Halteren had met zijn bestuur al zitten peinzen hoe ze de 130.000 euro voor de grond bij elkaar konden krijgen. Het was niet te doen met alleen donaties van de driehonderd leden, luidde de conclusie.

Dat was enorm balen, want de ligging is prachtig en dankzij een aarden wal langs deze ijsbaan vriest het water altijd heel snel dicht. ,,Als ze in Zuidlaren de eerste marathon op natuurijs schaatsen, kunnen wij vaak een dag later ook open.”

Lot uit de loterij

Een lot uit de loterij leek het enige dat het voortbestaan van de ijsbaanvereniging nog kon redden. En dat gebeurde afgelopen Nieuwjaarsdag. De PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro viel op postcode 9756. Dat is het hele dorp Glimmen. Een kwart van de 1115 inwoners had loten enviel in de prijzen. Ze kregen allemaal tenminste 76.000 euro.

Vijf inwoners hadden niet alleen de cijfers maar ook de letters AK goed en waren in één klap miljonair. Zij mochten de helft van de jackpot verdelen. Maar wat doe je met zo’n megabedrag? Eén echtpaar - dat anoniem wil blijven - besloot het geld niet alleen te besteden aan een nieuw huis.

Ze wilden ook iets doen voor het dorp waar ze al meer dan dertig jaar wonen en kochten de ijsbaan. ,,Ik heb als fysiotherapeut gewerkt en vind bewegen heel belangrijk”, zegt de dorpsbewoner. ,,We kennen vrijwilligers van de ijsvereniging en we vonden dit een heel mooi goed doel.”

Geschenk uit de hemel

Dat vinden ze bij de ijsbaan ook. ,,Een geschenk uit de hemel”, noemt voorzitter Van Halteren het. Maar de vereniging is zeker niet de enige die profiteert van de miljoenen van de Postcodeloterij, blijkt uit een enquête die de loterij zelf hield onder de winnaars.

ijna twee derde zegt geld te hebben weggegeven aan mensen die het goed konden gebruiken. De manege in het dorp - waar veel kinderen komen - is opgeknapt. En sommigen overwegen een huisje te bouwen om makkelijker mantelzorg te kunnen geven.

Eindelijk dat droomhuis

Lokale klusjesmannnen en aannemers deden goede zaken. Bijna alle winnaars lieten wel iets in hun huis verbouwen. Linda Talens (55) kon dankzij de wijkprijs van 76.000 euro eindelijk haar droomhuis kopen aan de overkant van de straat. Zij zit nu nog midden in de verbouwing. ,,We woonden in een huurhuis omdat koopwoningen in Glimmen onhaalbaar voor ons waren. Nu kunnen we het ons wel permitteren.”

Natuurlijk zijn er ook mensen die geen lot hadden en vol afgunst kijken naar de mensen die er met de hoofdprijs vandoor gingen. De winnende postcode is ook nog eens een straat in het rijkere deel van het dorp. Maar Talens vindt het wel goed dat het geld daar is terechtgekomen. ,,Ik zou van gekkigheid niet weten wat ik met zo veel geld had moeten doen. En ik denk heel veel mensen niet. Dat had alleen maar problemen gegeven.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu