Premier Mark Rutte 'komt alleen als het niet goed gaat'. Wat brengt hem dan vandaag naar het aardbevingsgebied?

Bij zijn bezoek aan Appingedam in maart vorig jaar zei demissionair minister-president Mark Rutte ‘alleen te komen als het niet goed gaat’. Donderdag komt hij naar Loppersum, Steendam en Groningen. Waarom komt Rutte nu dan weer?

Rutte op bezoek in Appingedam in 2020.

Rutte op bezoek in Appingedam in 2020. Foto: ANP/Remko de Waal

,,Wat er niet goed gaat? Wat gaat er wel goed?’’, zegt Jelle van der Knoop, voorzitter van de Groninger Bodem Beweging. ,,Het is goed dat Rutte hierheen komt. Daar kun je niet op tegen zijn. Alleen, wat levert het op? Ze zijn hier al zo vaak geweest.’’

Na zijn bezoek aan Groningen in april komt demissionair minister-president Mark Rutte opnieuw naar het door de gaswinning getroffen aardbevingsgebied in Groningen. Hij begint zijn bezoek donderdagochtend in Loppersum. Daar spreekt hij met leden van de Commissie Bijzondere Situaties, die gedupeerden met urgente bijzondere situaties helpt. Daarna gaat Rutte naar Stut-en-Steun, waar hij met werknemers spreekt die gedupeerden bijstaan. Later op de middag bezoekt hij in Steendam de projectgroep ‘Dorp in eigen hand’.

Versterking verloopt traag

In het aardbevingsgebied moeten door de gaswinning beschadigde huizen versterkt worden. Over zeven jaar moeten alle huizen waarvan dat nodig is versterkt zijn. Maar met dit tempo gaat dat bij lange na niet lukken, waarschuwde Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in juli opnieuw. De versterkingsoperatie bestaat uit 26.809 adressen. Eind maart was van 1865 adressen de versterking afgerond. ,,Het gaat voor geen meter’’, concludeert ook Van der Knoop.

Bijna 29 procent van die huishoudens wacht nog op een inspectie van een pand, 54 procent daarvan weet nog niet of hun woning versterkt moet worden en ruim 10.000 adressen met een versterkingsadvies staat nog in de wacht, aldus het SodM vorige maand. ,,Het gaat gewoon niet goed genoeg’’, zei Kockelkoren toen. Hij riep opnieuw op om de situatie in Groningen als een crisis te benaderen.

Spanningen onder bewoners

De versterkingsoperatie leidt tot veel spanningen onder bewoners. Tussen echtparen, in families, maar ook tussen buren. ,,Dinsdag kregen we nog een mail van mensen waarvan de buurman de schade wel vergoed krijgt en zij niet. Ze wonen in een twee-onder-een-kapwoning’’, vertelt Van der Knoop. Dat Rutte met werknemers van Stut-en-Steun gaat praten, vindt hij dan ook ‘heel goed’. ,,Die kunnen veel vertellen. Zo kan hij goed inzicht in de problematiek krijgen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu