Snelle herstart in het Noorden? Premier Rutte trapt op de rem: 'Daar zitten heel veel haken en ogen aan'

Mark Rutte met op de achtergrond RIVM-baas Jaap van Dissel. FOTO ANP

In duidelijke woorden temperde premier Mark Rutte donderdagavond het enthousiasme voor een snelle herstart van activiteiten in Noord-Nederland.

,,Daar zitten heel veel haken en ogen aan’’, aldus de premier. ,,Dat levert tig ingewikkelde vragen op.’’

De premier reageerde in de Tweede Kamer op berichten van deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT). Zij opperden deze week dat in Friesland, Groningen en Drenthe activiteiten eerder kunnen worden opgestart, nu het aantal besmettingen door het coronavirus hier beperkt blijft. Vanuit de Tweede Kamer vroeg de ChristenUnie nadrukkelijk naar deze optie. ,,De situatie in Groningen is een heel andere dan in Brabant’’, aldus Gert-Jan Segers (CU). Komende dinsdag horen we meer. Dan besluit het kabinet of er na 28 april van een versoepeling sprake kan zijn.

‘Zeker overwogen’

Eerder die dag vertelde RIVM-baas Jaap van Dissel over mogelijk regionale verschillen in een herstart. Volgens Van Dissel wordt dit ,,zeker overwogen’’. Ook Van Dissel wees op de gevaren. Zo ligt horecatoerisme op de loer. Van Dissel refereerde aan de Belgen die massaal naar Nederlandse kroegen trokken toen dat in eigen land niet meer kon. Duidelijkheid is een voorwaarde, zei Van Dissel. ,,De communicatie moet helder kunnen zijn, dat is een belangrijk onderdeel van eventueel regiobeleid.’’

In de Tweede Kamer klonk premier Rutte aanzienlijk somberder. ,,Versoepeld? Dat weet ik helemaal niet. Ik ben niet optimistisch over wat er allemaal kan na 28 april. Er liggen nog meer dan 1200 mensen op de intensive care!’’ Rutte denkt dat een eventuele verruiming van maatregelen ,,beperkt’’ zal zijn. ,,En het kan ook zijn dat we tot de conclusie komen: dit hele pakket loopt gewoon door.’’

Chirurgische mondkapjes

Het kabinet denkt intussen na over de inzet van chirurgische mondkapjes. Die kunnen helpen in contactberoepen, zoals de kapper en de fysiotherapeut. Rutte zei letterlijk wakker te liggen van de situatie in het openbaar vervoer. De 1,5 metermaatregel is daar ondoenlijk. De Tweede Kamer omarmde een motie om het gebruik van mondkapjes door burgers onderdeel te maken van de afbouwstrategie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu