Premier Rutte wil 'misverstand' na persmoment met minister De Jonge wegwerken: We hebben nog niets besloten over verlenging gedeeltelijke lockdown tot in december

Premier Rutte. Foto: ANP

Het kabinet heeft nog niet besloten dat de 'gedeeltelijke lockdown' langer wordt verlengd. Dat misverstand wilde premier Mark Rutte woensdag in debat met de Tweede Kamer wegwerken. Ook spreekt hij tegen dat coronaminister Hugo de Jonge heeft gezegd dat de besmettingsgraad op 0,88 ligt. Dat ging om het verwachte reproductiegetal, niet het daadwerkelijke getal, benadrukt de premier.

Over beide uitspraken in het persmoment dat Rutte en De Jonge dinsdag hielden, ontstond verwarring. Om onder een veilig niveau van het aantal ziekenhuisopnames, besmettingen per dag en het aantal mensen dat één iemand met het coronavirus gemiddeld aansteekt, is waarschijnlijk meer tijd nodig. Op 13 oktober had het kabinet het nog over vier weken, maar ”wat we zeker weten, is dat de huidige maatregelen veel langer nodig zullen zijn dan die vier weken. En de verwachting is nu dat het in ieder geval nog tot in december zal duren”, zei De Jonge dinsdag.