Primeur UMCG: revalideren van verlamming met exoskelet

Dennie Jager uit Wagenborgen kan na twee jaar in de rolstoel lopen dankzij het exoskelet. Met zijn begeleidster Mandy Smidts op de hielen liep hij vorig jaar de eerste openbare stappen.

Het UMCG Centrum voor Revalidatie in Groningen gaat vanaf juni een exoskelet gebruiken voor de revalidatie van patiënten met een gedeeltelijke verlamming.

Daarmee is het UMCG het eerste revalidatiecentrum in het land. Het exoskelet ondersteunt de loopfunctie van mensen met een verlamming met behulp van een kunststof ‘harnas’, sensoren en elektromotor.

Alleen bij uitzicht op herstel

Het revalidatiecentrum van UMCG, waaronder ook het Beatrixoord in Haren valt, zet het hulpmiddel in eerste instantie in voor patiënten met een zogeheten incomplete dwarsleasie. Daarbij zijn de spierfunctie en aansturing vanuit de hersenen niet zodanig beschadigd dat er geen uitzicht is op herstel.

Met het exoskelet kunnen deze patiënten eerder beginnen met hun training en ook intensiever oefenen dan met de gangbare therapie, zegt revalidatiearts Marga Tepper van het UMCG. Dat bevordert het herstel of behoud van de loopfunctie.

Dit eerste exoskelet is volgens Tepper nadrukkelijk alleen bedoeld voor revalidatie. Jaarlijks kunnen enkele tientallen patiënten er tijdelijk mee trainen. In november kocht het UMCG het hulpmiddel via de koepel Dwarsleasie Revalidatie Noordoost Nederland, waarbij ook centra in Beetsterzwaag, Zwolle en Enschede zijn aangesloten.

Nog niet voor permanente verlamming

Ook rolstoelers met een permanente dwarsleasie kunnen weer lopen met een exoskelet. Maar zolang het peperdure hulpmiddel niet wordt vergoed door de verzekeraars, ziet het UMCG geen nut om het ook voor die doelgroep aan te bieden. Na hun training zou hun fysieke vooruitgang weer wegzakken, tenzij ze zelf de aanschaf bekostigen.

Toch is de stichting Walk On nu al enthousiast dat het UMCG het hulpmiddel als eerste revalidatiecentrum omarmt. Oprichter Dennie Jager werpt zich met zijn stichting op als promotor en fondsenwerver voor het exoskelet.

Jonge promotor zoekt samenwerking

De jonge rolstoeler uit Wagenborgen zamelde vorig jaar al genoeg geld in voor een eerste exoskelet en hoopt binnenkort een tweede te kunnen aanschaffen. Zijn stichting zou die beschikbaar willen stellen aan patiënten die na hun revalidatie verder willen trainen. Vooralsnog concentreert het UMCG zich op het eigen programma, maar Tepper sluit samenwerking in de toekomst niet uit.

Volgens verzekeraars is het medisch nut wetenschappelijk nog onvoldoende aangetoond, maar Jagers eigen ervaring leert dat het exoskelet grote winst oplevert voor conditie en welzijn. De rolstoel blijft weliswaar nodig, maar regelmatig trainen vermindert klachten als spierspasmen en -pijn, darmproblemen en overgewicht.

Kwart van benodigde ton binnen

Walk On zit inmiddels op een kwart van de benodigde 100.000 euro voor een tweede, verstelbare exoskelet dat gebruikt kan worden door meerdere rolstoelers, al of niet van het UMCG. De teller liep vorige week weer iets verder op dankzij een sponsorgift van sportschool xtrafit in Steendam. ,,We hopen het streefbedrag nog dit jaar bij elkaar te hebben’’, zegt moeder en stichtingswoordvoerder Ria Jager.

Nieuws

Meest gelezen

menu