Prins Bernhardfonds gul voor Houtstek Slochteren, maar er zijn zorgen over de stand van zaken bij de buren

Vorig jaar december werd begonnen met de bouw van Houtstek. Op de achtergrond het pand van Staatsbosbeheer. foto archief dvhn

Multifunctioneel centrum Houtstek in Slochteren krijgt van het Prins Bernhardfonds 20.000 euro. ,,Dat geld wordt besteed aan cultuur in de meest brede zin van het woord’’, zegt voorzitter Gert Knook. Blijdschap overheerst, maar er zijn ook zorgen over de buren.

Voor de aanvraag heeft het bestuur van Houtstek bij het Prins Bernhardfonds een ‘expositieplan in combinatie met andere culturele activiteiten’ ingediend.

Grote aantrekkingskracht

Bestuursvoorzitter Gert Knook van mfc Houtstek: ,,Cultuur en natuur in een historische omgeving hebben naar de mening van de jury van het Prins Bernhardfonds een grote aantrekkingskracht op potentiële bezoekers.’’

Voor de uitvoering van het expositieplan wordt samenwerking gezocht met de dorpsvereniging Slochteren en de Fraeylemaborg. ,,De opzet van Houtstek is tenslotte zorgen voor een heleboel reuring in het dorp’’, aldus Knook.

Stad betrekken bij cultureel aanbod in de regio

De jury van het Prins Bernhardfonds adviseert Houtstek te onderzoeken hoe de stad Groningen meer betrokken kan worden bij het culturele aanbod in de regio. Wie daar ideeën over heeft kan zich via www.houtstekslochteren.nl melden bij het bestuur.

Aannemer Vriesbouw verwacht het casco van Houtstek in november op te leveren. Een gedeelte van de afbouw, verf- en timmerwerk, wordt door dorpsbewoners zelf gedaan. ,,Daar hebben zich mensen voor aangemeld’’, weet Knook, ,,maar wij willen onder het motto ‘met elkaar, voor elkaar’, graag zoveel mogelijk mensen bij Houtstek betrekken.’’

Zorgen over de buren

Zorgen ontstaan langzamerhand wel over de buren van Houtstek; Staatsbosbeheer. Die kocht vier (!) jaar geleden voor ruim 200.000 euro de voormalige Hubo aan de Hoofdweg van de toenmalige gemeente Slochteren.

Staatsbosbeheer wil de beheerseenheden Duurwold en Oldambt samenvoegen en verhuizen van Midwolda naar Slochteren. Het gedroomde onderkomen bleek echter onbruikbaar toen Staatsbosbeheer begon met renoveren en aardbevingsbestendig te maken.

Opslag voor bouwafval en -materiaal

In de oorspronkelijke opzet delen Houtstek en Staatsbosbeer het Erfgoedplein in het centrum van Slochteren. De vrees bestaat dat wanneer Houtstek wordt opgeleverd en het Erfgoedplein is ingericht, buurman Staatsbosbeheer aan het renoveren/bouwen slaat en het plein gebruikt wordt als opslag voor bouwafval en -materiaal.

,,Wij willen graag weten hoe dat verder gaat met Staatsbosbeheer. Dat gebouw staat daar maar en staat daar maar en zakt steeds verder weg’’, observeert Knook.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu