Privacywaakhond krijgt 'zeer veel telefoontjes' van ongeruste mensen over datadiefstal GGD

Andre Rouvoet van de GGD GHOR arriveert voor het Veiligheidsberaad. Er bestaat veel ongerustheid over datadiefstal bij de GGD GHOR. Foto: Jeroen Jumelet

De diefstal van persoonsgegevens uit de systemen van de GGD houdt veel mensen bezig. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid krijgt naar eigen zeggen 'zeer veel telefoontjes van ongeruste mensen', zo veel dat de organisatie moeilijk bereikbaar is en bellers lang moeten wachten.

Twee medewerkers van het afsprakencentrum van GGD GHOR Nederland zijn afgelopen weekend opgepakt. Ze zouden de persoonsgegevens van mensen die zich op het coronavirus hebben laten testen, te koop hebben aangeboden op de chatapp Telegram.

Namen, burgerservicenummers en testuitslagen gestolen

 RTL Nieuws ontdekte dat en waarschuwde de GGD. Uit de systemen zijn onder meer namen, adressen, burgerservicenummers en testuitslagen gestolen. Zulke informatie kan voor fraudeurs heel interessant zijn. Het is niet duidelijk of het de twee verdachten ook is gelukt om de gegevens te verkopen.

GGD kan nog niets met klachten

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft opheldering geëist van de GGD, maar zegt momenteel nog niets voor mensen te kunnen doen. ,,Met uw vragen en klachten moet u in eerste instantie contact opnemen met de GGD.” De GGD zegt mensen op de hoogte te brengen zodra vaststaat dat hun gegevens tussen de gestolen informatie zit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu