Ruslandexpert Hans van Koningsbrugge: Poetin heeft Prigozjin gefeliciteerd met inname van Bachmoet

Ruslanddeskundige Hans van Koningsbrugge.

Ruslanddeskundige Hans van Koningsbrugge. Foto: Peter Wassing

Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische Geschiedenis en Politiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft elke zaterdag zijn commentaar op de oorlog in Oekraïne. Vandaag aflevering 89.
Lees meer over
columns

,,Twee pro-Oekraïense Russische milities zijn afgelopen week gezamenlijk vanuit Oekraïne doorgedrongen tot de Russische provincie Belgorod. Het zijn vogels van divers pluimage. Ook politiek zijn ze niet over één kam te scheren. De leden van de ene militie zijn voorvechter van democratische rechten, terwijl de anderen aanhangers zijn van extreem-nationalisme. Tot een eenheid zal het waarschijnlijk niet snel komen. Dat is tekenend voor de gehele Russische oppositie.

Eerst reageerde het Kremlin alsof er amper wat was gebeurd. De militieleden werden weggezet als Oekraïense nationalisten. De milities waren ook niet groot, ze bestonden hooguit uit honderd man. Maar ze wisten wel onbelemmerd met twee tanks en tientallen pantservoertuigen de grens over te steken. Vervolgens kwam er een Russisch peloton in actie dat werd gecommandeerd door Aleksandr Lapin, een van de hoogste generaals uit het Russische leger. Absurd. Alsof Napoleon wordt opgetrommeld voor een lokale, militaire actie.

‘De manschappen van de Wagnergroep moeten uitpuffen’

Ook Bachmoet is deze week na een maandenlange, felle strijd gevallen. Prigozjin van de Wagnergroep heeft zichzelf tot winnaar uitgeroepen. Poetin heeft hem daarmee gefeliciteerd, wat opmerkelijk is gezien de kritiek die Prigozjin op het Russische leger spuit. Daarna kondigde Prigozjin aan dat hij zijn manschappen terugtrekt en Bachmoet overdraagt aan datzelfde Russische leger.

Dat is een tactische zet van Prigozjin. Hij heeft naar eigen zeggen twintigduizend soldaten verloren en misschien nog wel meer. Die worden niet langer aangevuld vanuit de gevangenissen, want dat is niet toegestaan. Zijn manschappen moeten uitpuffen en op krachten komen. Daar zijn ze hard aan toe. Als dat niet gebeurt, dan smelt zijn leger weg en is zijn politieke kaart uitgespeeld.

Uit de geslaagde militaire actie bij Belgorod is gebleken dat de Russische grens nauwelijks nog wordt bewaakt. Manschappen uit Oost-Oekraïne moeten worden teruggehaald ter verdediging van het eigen land. Dat betekent dat de Russische positie in Oekraïne verder wordt verzwakt. Dat biedt hoop voor het Oekraïense leger.’’