ProRail en NS maken alle perrons op Nederlandse treinstations deze maand rookvrij

Een rookpaal op een NS-station. Foto: Erna Lammers

ProRail en NS zijn gestart met het rookvrij maken van alle perrons op de Nederlandse treinstations. Voor de stationshallen, trappen, liften en tunnels geldt al sinds 2004 een rookverbod, met uitzondering van de rookzones op de perrons. Daar komt nu verandering in. Vanaf 1 oktober zijn alle rookfaciliteiten verleden tijd en de stations volledig rookvrij.

ProRail en NS verwijderen in de maand september alle 390 rookpalen en 120 rookroosters op de perrons van ongeveer 100 van de 400 treinstations in Nederland. Ook de rookzoneborden worden weggehaald. Op alle borden met huisregels komt te staan dat de stations rookvrij zijn. Op de overige 300 stations stonden al geen rookpalen.

In april van dit jaar is NS al gestopt met de verkoop van rook- en tabakswaren in de eigen winkels, zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer. Ook sluit de vervoerder geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen.

Overlast

Met het rookvrij maken zeggen NS en ProRail tegemoet te komen aan de wens van een grote meerderheid van de treinreizigers, die overlast ervaart van roken. ,,Wij zijn voor een rookvrije samenleving”, zei Ans Rietstra, directielid van ProRail, eerder  al.

Directeur Stations Anneke de Vries zei dat NS de reizigers een rookvrije reis wil bieden. ,,Daarbij willen de meeste rokers stoppen. Door geen sigaretten meer te verkopen, kan NS het hen een stuk makkelijker maken.” Beiden wezen op het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 van staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid). Het kabinet streeft daarin naar een rookvrije generatie in 2040.

ProRail beloofde overigens overtreders straks niet massaal op de bon te slingeren. ,,We verwachten niet dat het verbod veelvuldig ontdoken wordt”, zei ProRail-woordvoerder Coen van Kranenburg. Momenteel deelt de spoorbeheerder jaarlijks circa 2000 boetes á 95 euro uit voor roken buiten de zones.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu