Probleemlift in het UMCG nog niet in gebruik

De lift in het faculteitsgebouw aan de Antonius Deusinglaan op het UMCG-terrein in Groningen doet het nog niet. De lift met daarin 14 mensen viel donderdagmiddag zeven verdiepingen naar beneden.

De rust is wedergekeerd in de kantine bij het faculteitsgebouw aan de Antonius Deusinglaan. Gisteren was de vallende lift hier het gesprek van de dag. Nu stappen studenten en personeelsleden zonder twijfel in de liften om naar boven te zoeven.

Behalve in de lift die gisteren viel. Die is nog steeds buiten werking. „De lift wordt onderzocht en er wordt gekeken wat er mis is gegaan gisteren”, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. Het is niet duidelijk hoe lang het duurt voordat de lift weer in gebruik genomen wordt.

Lift buiten gebruik door ongeluk

De lift kwam donderdag van de tiende verdieping en bleef vastzitten op de zesde. Daar hebben de inzittenden ongeveer een uur vast gezeten. Daarna is de lift van de zesde verdieping naar de kelder gevallen. De monteur die werd opgeroepen voor de reparatie van de vastzittende lift, heeft het ongeluk zien gebeuren.

Er was geen sprake van een volledige vrije val van de lift. Volgens liftdeskundigen treedt er in geval van nood een systeem in werking dat dat voorkomt. Bovendien hebben liften altijd meerdere kabels die veel meer kunnen dragen dan eigenlijk nodig zou zijn.

Enkele mensen raakten lichtgewond. Eén persoon is behandeld op de spoedeisende hulp van het UMCG.

Nieuws

menu