Procedure in azc Ter Apel hervat

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol bezocht het asielcentrum in Ter Apel. Foto: Huisman Media Foto: Huisman Media

De asielprocedure voor nieuw aangekomen vluchtelingen in Ter Apel wordt vanaf volgende week hervat. Dit met inachtneming van de corona-maatregelen.

Dat stelt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) van asielzaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De asielprocedure werd onlangs vanwege de corona-crisis stopgezet. Het asielcentrum in Ter Apel, waar nieuwe vluchtelingen zich meldden, ging toen in feite op slot. Nieuw aangekomen asielzoekers gingen naar een tijdelijke locatie, de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp.

RIVM-richtlijnen

Inmiddels is een aantal bewoners van de noodlocatie weer naar Ter Apel gebracht om de asielprocedure te gaan doorlopen. Volgens Broekers-Knol en de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtbescherming), mede-ondertekenaars van de brief, kan dat met inachtneming van de RIVM-richtlijnen.

Nieuwe vluchtelingen gaan voorlopig nog wel eerst naar Zoutkamp ‘om de gezondheidsrisico’s op de COA-locatie in Ter Apel zoveel mogelijk te beperken’. Na enige tijd gaan ze dan naar Ter Apel om aan hun procedure te beginnen.

De bewindslieden denken zo ‘gewogen recht’ te doen aan de gezondheidsrisico’s voor personeel, omwonenden en bewoners van met name het asielcentrum in Ter Apel en aan de belangen van asielzoekers en de asielrechtelijke verplichtingen van Nederland.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu