Proces gijzeling UMCG op lange baan

Foto: Archief DvhN

De strafzaak tegen een 40-jarige man uit Groningen die vorig jaar september een verpleegkundige in het UMCG gijzelde, is op de lange baan geschoven. Het verzoek de man in vrijheid te stellen in afwachting van het proces wees de rechtbank af. De man zit al vijf maanden vast en het proces kan nog maanden op zich laten wachten. Advocaat Piet Huisman noemt de gang van zaken ,,schandalig’’.

De verdachte leed aan een extreme vorm van slapeloosheid en wilde om die reden zelfmoord plegen. In het UMCG bedreigde hij een verpleegkundige met een vuurwapen. Hij eiste een dodelijke hoeveelheid methadon. Na drie kwartier werd een einde gemaakt aan de gijzeling. Gedurende die tijd werd de verpleegkundige door de verdachte onder schot gehouden.

Er ligt een advies om de man de maatregel tbs met voorwaarden op te leggen. Een rapport hierover, op te stellen door de reclassering, is nog niet klaar. In november werd de strafzaak om dezelfde reden aangehouden. Volgens het OM is het niet te verwachten dat de reclassering binnen drie maanden het vereiste rapport zal leveren.

De betrokken verpleegkundige had een schadeclaim ingediend, maar liet vrijdag aan de rechtbank weten dat hij van een claim afziet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu