Proces moord Mariyana Lenarova eind februari

ANP

De rechtbank in Groningen buigt zich op 25 en 26 februari over de moord op de 43-jarige prostituee Mariyana Lenarova.

De Bulgaarse vrouw werd in januari 2013 in haar werkkamer aan de Vishoek in Groningen om het leven gebracht. De verdachte Fokko F. (47) werd een paar dagen later aangehouden. Hij zit inmiddels ruim drie jaar in voorarrest.

Voor de strafzaak worden twee dagen uitgetrokken omdat de rechtbank tijdens de zitting deskundigen van onder meer het Pieter Baan Centrum wil oproepen om te getuigen. In deze zaak speelt medicijngebruik een belangrijke rol. De verdachte heeft deelgenomen aan een bijzonder onderzoek dat uit moet wijzen hoe hij reageert op het gebruikte medicijn paroxetine. 
De verdachte ontkent de moord niet: hij kan het zich alleen niet herinneren. 

Advocaat Paul van Jaarsveld verzocht de rechtbank om de detentie van F. op te heffen zodat de man het proces in vrijheid kan afwachten. Eerder wees de rechtbank zo’n verzoek af omdat de moord zou hebben geleid tot een geschokte rechtsorde. Dat laatste is een reden (grond) iemand in voorarrest te houden. 

Van Jaarsveld hield de rechtbank voor dat het prostitutiegebied rond de Vishoek per 1 januari niet meer bestaat. Daarmee moet ook minder zwaar worden getild aan de ‘geschokte rechtsorde’, vindt de advocaat. De rechtbank wees het verzoek, tot tevredenheid van het Openbaar Ministerie, wederom af. Zou F. in vrijheid worden gesteld dan zal dat opnieuw tot beroering in de samenleving leiden, aldus de rechtbank.1:45:52 PMrob zijlstra

Nieuws

menu