Proef GrunnGras is een succes: Groningen krijgt meer groene bestrating

GrunnGras in bloei in de zomer van 2019. Foto: Martin Borchert

De Adelheidstraat in Groningen oogt sinds vorig jaar een stuk groener. De gemeente wil de proef ‘GrunnGras’, waarbij tussen de stoeptegels bloemen en planten zijn geplant, nu ook op andere plekken uitproberen.

Het idee voor GrunnGras komt van kunstenaar Martin Borchert, die het in 2017 aan de gemeenteraad presenteerde. Borchert bedacht een soort stoeptegels met uitsparingen ertussen, waarin ruimte is voor planten. Die brengen verkoeling in de zomer en zorgen na hevige regen dat het water gemakkelijk wegloopt. Bovendien zijn bloemen bevorderlijk voor bijen en andere insecten.

Bewoners zijn blij met hun sedum, klaver en tijm

De gemeenteraad besloot GrunnGras vorig jaar uit te proberen in de Adelheidstraat in de Oranjebuurt. Daar wilden de bewoners graag meer groen in hun omgeving.

‘Een jaar na realisatie oogt de groene bestrating als groene kunst in de openbare ruimte’, schrijft de gemeente Groningen in een evaluatie. De bewoners van de Adelheidstraat zijn enthousiast over de sedum-, klaver- en tijmplantjes in hun straat, die zelf verzorgen.

Nieuwbouw of renovatie? Groene tegels erin

De gemeente staat ervoor open om ook in andere Groningse wijken groene tegels te plaatsen. Voorwaarde daarvoor is wel dat er al herinrichting of nieuwbouw gepland is in de straat, want de plaatsing van de groene tegels in de Adelheidstraat was relatief duur.

‘Dat komt voornamelijk doordat de bestaande tegels handmatig zijn bewerkt’, schrijft de gemeente. ‘Bij renovatie van straten of bij het aanleggen van een nieuwe woonwijk zouden we gebruik kunnen maken van machinaal geproduceerde tegels.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu