Proef met 5G in Groningen gaat gewoon door ondanks spionagesatelliet Burum

Verwarring in de wereld van 5G, de toekomstige standaard in supersnel internet. Het satelietpark in Burum zou een proef met 5G toepassingen in Groningen in de weg zitten. Dat is niet zo, zegt bestuurder Marco Smit van Economic Board Groningen.

De proef met 5G van 5Groningen gaat door, bezweert Smit.

Burum zit 5G in de weg

Staatssecretaris Mona Keizer toonde zich woensdag in de Tweede Kamer ook stellig maar dan op een andere manier. Zij acht een uitrol van het 5G netwerk boven de lijn Amsterdam-Zwolle uitgesloten. Dat komt door de aanwezigheid van het satellietpark in het Friese Burum.

Het snelle 5G-netwerk lijkt in heel Europa gebruik te gaan maken van de 3,5 Ghz frequentie. De satellieten in Burum, die deels in gebruik zijn bij de inlichtingendiensten maken gebruik van dezelfde frequentie.

‘Dit is geen showstopper’

Volgens Keizer kan het dus niet dat in Noord-Nederland getest wordt met 5G op diezelfde frequentie. Volgens het agentschap Telecom ontstaan dan ontoelaatbare verstoringen.

Smit zegt dat 5Groningen niet afhankelijk is van alleen die frequentie. Vervelend voor de proef noemt hij de opstelling van Keizer wel. ,,Maar dit is zeker geen showstopper. We gaan gewoon door.”

Smit schetst het risico dat 5G op de 3,5 Ghz frequentie mogelijk aan Noord-Nederland voorbijgaat door Burum. ,,Dat is een risico. Burum heeft die frequentie nodig om te kunnen afluisteren.”

3,5 Ghz lijkt 5G standaard te worden

Volgens Smit lijkt de 3,5 Ghz frequentie in heel Europa omarmd te worden als de nieuwe standaard voor 5G. ,,Daarmee lopen als Noord-Nederland wel een groot risico. Als we boven de lijn Zwolle-Amsterdam geen 5G volgens de standaard van 3,5 Ghz kunnen gebruiken, hebben we een probleem. Dan hebben we een handicap terwijl we met deze proef juist op een voorsprong werden gezet”

De opvatting van Keizer betekent niet dat 5Groningen moet stoppen met de in gang gezette tests voor de ontwikkeling van het nieuwe snelle netwerk. Ook buiten de gewraakte frequentie om zijn er mogelijkheden om het snelle internet te ontwikkelen. ,,Die 3.5 Ghz hebben we absoluut nodig, maar er zijn meer frequenties. Voor the internet of things heb je die 3,5 ghz niet per sé nodig.”

De tests gaan dus gewoon door, zegt Smit. ,,Het laatste woord is hier nog niet over gezegd. We blijven lobbyen in Den Haag voor die 3,5 Ghz frequentie. We gaan gewoon door met testen. We hebben tientallen bedrijven die op dit moment plannen met ons hebben.”

Nieuws

Meest gelezen

menu