Proef met slim pillenpotje in tbc-kliniek in UMCG Beatrixoord in Haren

Foto: UMCG

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start in de tbc-kliniek in UMCG Beatrixoord in Haren een proef met een slim pillenpotje. Doel is dat patiënten met tuberculose (tbc) vaker op het juiste moment hun medicatie innemen.

Hoewel tbc met effectieve medicatie te genezen is, blijft deze infectieziekte wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken. Het probleem is namelijk dat patiënten hun medicijnen meerdere maanden heel precies en gedisciplineerd moeten innemen. Dit is voor patiënten erg moeilijk om vol te houden.

Maar wanneer patiënten hun medicatie niet regelmatig innemen, lopen ze niet alleen zelf meer risico om te overlijden, maar kunnen ze ook resistente tbc naar anderen verspreiden.

Innovaties zijn noodzakelijk

Nu nog kijken behandelaars vooral direct of via video toe of de patiënten hun medicatie innemen. Dit is niet alleen belastend en tijdrovend voor behandelaars en patiënten, maar blijkt ook geen waterdicht systeem.

Volgens tbc-longarts Onno Akkerman van het UMCG zijn innovaties op dit gebied dan ook noodzakelijk. ‘We zijn al veel te lang afhankelijk van klassieke manieren om de therapietrouw te bewaken. Dit was niet alleen omslachtig voor ons, maar ook erg paternalistisch voor patiënten’, licht hij in een persbericht toe.

Pilot met slim pillenpotje

Bij de proef in de tbc-kliniek in het Beatrixoord wordt gewerkt met het zogeheten Pill Connect-systeem. Dit slimme pillenpotje stuurt een dagelijkse herinnering naar de telefoon van de patiënt. Deze kan de herinnering bevestigen. Hierdoor wordt automatisch een pil of tablet uit de pillenfles gehaald.

Tegelijk gaat een bericht naar de behandelaar dat de pil is afgegeven. Als de patiënt niet reageert, kan de zorgverlener onmiddellijk ingrijpen.

Aan de pilot doen twaalf patiënten mee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu