Proef met zelfrijdend busje bij Ommelander Ziekenhuis Scheemda

Een zelfrijdend busje van het Franse bedrijf NAVYA. Foto Archief DvhN

Tussen het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en de dichtsbijzijnde bushalte rijdt vanaf maandag 6 augustus bij wijze van proef een zelfrijdend busje. 

De bushalte aan de Molenstraat ligt op ongeveer 1,5 kilometer vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. Het busje rijdt minstens een half jaar op proef.  Als de proef succesvol is, wordt het busje een vast onderdeel van de openbaarvervoerverbinding. In een volgende fase wordt de route mogelijk verder uitgebreid naar het centrum en later het treinstation van Scheemda.

Vervoer patiënten, bezoekers en ziekenhuispersoneel

Het busje vervoert patiënten, bezoekers en personeel van en naar het ziekenhuis. In het voertuig is een gastheer aanwezig om passagiers te begeleiden. In geval van nood kan hij ook ingrijpen. Passagiers kunnen tijdens de proef gratis van het busje gebruik van maken. De dienstregeling van het busje sluit aan op de bestaande buslijnen.

Voorop lopen

Met de proef loopt Noord-Nederland landelijk gezien voorop als het gaat om de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer. Voor de provincie Groningen is dit de eerste proef met een zelfrijdend busje met passagiers.

Eerder werden al wel tests uitgevoerd zonder passagiers met een onbemand voertuig in de Eemshaven, op het Zerniketerrein in Groningen en in Loppersum. In 2016 reed in Appelscha twee maanden een zelfrijdend busje.

De proefperiode in Scheemda duurt beduidend langer. Het busje is van de Franse leverancier NAVYA. Arriva levert de gastheren. Door proeven te doen met verschillende soorten voertuigen willen de noordelijke provincies samen met verschillende partijen zo veel mogelijk ervaring opdoen met zelfrijdend vervoer en de ontwikkeling ervan versnellen.
 

Verbeteren leefbaarheid en bereikbaarheid

De drie noordelijke provincies autonoom vervoer als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in Noord-Nederland te behouden en te verbeteren. Daarbij gaat het om vervoer over zowel de weg, over het spoor, over het water en door de lucht.

De provincies werken samen om dé pilotregio voor autonoom vervoer te worden. Dit doen ze samen met verschillende partijen.

Samenwerking

Het zelfrijdende busje in Scheemda is een samenwerking tussen de provincie Groningen, het Ommelander Ziekenhuis, de gemeente Oldambt en Arriva Nederland. Arriva onderzoekt samen met overheden mogelijkheden om autonoom vervoer in te zetten op plaatsen waar op dit moment geen openbaar vervoer rijdt.

 

Zelfrijdend busje komt naar Groningen

 

Meer informatie is e vinden op  autonoom vervoer

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu