Proef met zelfrijdend busje bij Ommelander Ziekenhuis in Scheemda duurt langer

Wie naar het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda gaat, kan langer dan gepland gebruik maken van het zelfrijdende busje tussen de hoofingang en de dichtsbijzijnde bushalte. De proef die vorig jaar augustus van start ging, wordt verlengd tot aan het eind van het jaar.

Het busje vervoert patiënten, bezoekers en personeel van en naar het ziekenhuis. Het traject is ongeveer anderhalve kilometer lang. De provincie meldt maandag dat inmiddels ruim 3000 mensen gebruik hebben gemaakt van de gratis voorziening. ,,Passagiers reageren positief: zij ervaren de shuttle als een belangrijke voorziening tijdens hun reis naar het ziekenhuis.''

Met de verlenging van de proef willen de initiatiefnemers nog meer zaken onder de loep nemen. Zo wordt gekeken naar de invoering van het digitale rijbewijs en de mogelijkheden om een zelfrijdende shuttle op grotere schaal in te zetten als onderdeel van het openbaar vervoer.

Meer proeven

Daarbij wordt het busje getest in verschillende verkeerssituaties met uiteenlopende snelheden, verkeersregels en autoverkeer. Tijdens die proeven wordt voor mensen die naar het ziekenhuis willen vervangend vervoer ingezet.

Voor de proef met het zelfrijdende busje werken de provincie, het Ommelander Ziekenhuis, vervoersbedrijf Arriva, de RDW en leverancier Navya samen. Volgend jaar wordt op basis van de resultaten van de proef, het onderzoek en een evaluatie besloten wat het vervolg is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu