Verplichte vaccinatie: deze professor gezondheidsrecht van de Rijksuniversiteit Groningen vindt dat we erover na moeten denken in strijd tegen corona

Het corona-vaccin wordt toegediend bij een ziekenhuismedewerker. Foto: Scott Heins

Hoogleraar gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen Brigit Toebes vindt dat Nederland moet nadenken over de voor- en nadelen van verplichte vaccinatie tegen het coronavirus. Het is in haar ogen een serieuze optie, al zal het weerstand oproepen.

In een beschouwend artikel stelt Toebes dat er in Nederland traditioneel veel aandacht is voor vrijheid van zelfbeschikking, levensovertuiging en autonomie in de persoonlijke levenssfeer. Zij vindt dat daar tegenover het recht op bescherming van de gezondheid staat, dat is vastgelegd in internationale verdragen.

Daarnaast mag volgens haar solidariteit meer nadruk krijgen; je vaccineert je niet voor jezelf maar voor anderen en de samenleving als geheel.

Vaccinatieplicht in het buitenland

Landen om ons heen hebben wel degelijk een vaccinatieplicht, stelt Toebes. In België is het polio-vaccin al langer verplicht, in Duitsland is sinds maart dit jaar een mazelenvaccin verplicht voor kinderen op scholen en zorgpersoneel, in Frankrijk en de Verenigde Staten gelden verschillende vaccinatieplichten op scholen.

Die vormen van indirecte vaccinatieplicht bieden inspiratie voor Nederland, stelt Toebes. Ze vindt het van belang dat zo’n maatregel wel door onder verantwoordelijkheid van de overheid wordt ingevoerd. Anders zou de druk bij scholen en zorginstellingen komen te liggen.

Ze stelt dat de invoering van een plicht misschien net zo gaat verlopen als het rookverbod in de horeca: eerst veel weerstand maar al snel was er veel steun voor.

Meer recht dan plicht

Voor het corona-vaccin is er eerst eerder sprake van een vaccinatierecht dan een - plicht, want lang niet iedereen die een prik wil, kan hem in eerste instantie krijgen. Vervolgens is er volgens Toebes veel meer informatie nodig vanuit de overheid. Enkel discussies in talkshows met een veelheid aan meningen zullen mensen niet overtuigen van de veiligheid.

Vervolgens zijn er verschillende vormen van milde indirecte vaccinatieplicht mogelijk, zoals het vaccinatiepaspoort om te mogen vliegen, naar restaurants te mogen of naar festivals. een stap verder is het verplichten van een vaccinatie voor de toegang tot een verpleeghuis of ziekenhuis.

De verplichting voor de hele bevolking komt pas in beeld als werkelijk blijkt dat het aantal gevaccineerden te laag blijft. In Nederland is dat volgens Toebes nog een ‘verre stip op de horizon’.

Lees hieronder het complete artikel van prof. Brigit Toebes

Nieuws

Meest gelezen

menu