Professor vecht voor nabetaling aan gedupeerden in aardbevingsgebied

George de Kam. Foto Archief/Peter Wassing

Gedupeerden in het bevingsgebied moeten kunnen rekenen op een nabetaling als blijkt dat ze te weinig compensatie hebben gekregen voor de waardedaling van hun woning.

Dat stelt professor George de Kam, emeritus hoogleraar volkshuisvesting en grondmarkt van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hij wil dat mensen die binnenkort een aanbod van de staat accepteren achteraf niet worden benadeeld. Als de rechter daarna besluit dat de vergoeding voor waardedaling te laag is geweest, moeten gedupeerden in het bevingsgebied meer geld krijgen.

Tweede Kamer

De Kam heeft een voorbeeldmotie gemaakt in de hoop dat de Tweede Kamer deze indient en steunt. Zoals de zaken er nu voorstaan, is van automatische nabetaling geen sprake. Gedupeerden dreigen een eventuele nabetaling te moeten afdwingen in een zoveelste juridische procedure.

Dinsdag maakte minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bekend dat het kabinet de gemiddelde waardedaling per woning opkrikt van 4 naar 4,4 procent. De hoogte van de vergoeding verschilt in het bevingsgebied. De Kam vindt de voorgestelde stijging bij lange na niet genoeg.

De rechtbank Noord-Nederland bepaalde in 2015 dat de NAM verantwoordelijk is voor de waardedaling van huizen in het bevingsgebied. Die uitspraak is later bevestigd door het gerechtshof. Op dit moment wordt nog flink gesteggeld over de vraag hoe groot die waardedaling is.

Schadeclaim

Ruim 4000 woningbezitters in de gasregio hebben via Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) een schadeclaim ingediend. De stichting claimt 122 miljoen euro op basis van rekenmodellen die gemaakt zijn door wetenschappers. Een adviescommissie van de NAM en daarmee minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) houdt vast aan eigen modellen die de veroorzakers van de gasellende uiteindelijk minder geld kosten.

Er is verschil van mening over de grootte van de regio waar de waardedaling optreedt. En over de schade die optreedt bij kleine bevingen. De adviseurs van de minister vinden die schade niet noemenswaardig en dus nauwelijks van invloed op de waardedaling. Een gedupeerde in een regio waar nauwelijks schade is gemeld, komt in aanmerking voor compensatie van waardedaling.

Kortste eind

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer deelt de zorgen van De Kam. Hij wil de kwestie in een eigen motie meenemen. ,,Het is arbitrair en oneerlijk om een grens te stellen aan het aantal meldingen. Als minder dan 20 procent van de mensen in je omgeving schade meldt, krijg je niets. Dus hoe mondiger je buren in het verleden waren, hoe meer kans op compensatie. Mensen in een wijk met relatief veel huurwoningen zijn ook sneller de klos. Huurders melden schades minder vaak.’’

Nijboer vindt iedereen met waardedaling volledige compensatie verdient. ,,Ook in Delfzijl zijn bijvoorbeeld veel mensen met schade. Zij vissen voor een groot deel achter het net. Ik maak me ook zorgen over mensen met grote schades. De percentages zijn voor hen bij lange na niet toereikend en verdienen een persoonlijke benadering en volledige compensatie.’’

De Kam is ervan overtuigd dat de minister aan het kortste eind trekt. ,,Het is aannemelijk dat de rechter een hogere vergoeding voor waardedaling zal vaststellen. Er is meer schade veroorzaakt dan de minister denkt. De afgelopen tijd meldden ineens duizenden mensen hun schade omdat ze vertrouwen krijgen in de afwikkeling door het Tijdelijke Instituut Mijnbouwschade Groningen (TCMG).’’

De verwachting is dat de minister aan de hand van het eigen model de inwoners een bod doet om de waardedaling te compenseren. Mensen kunnen dat bod accepteren of er bezwaar tegen maken. De kans bestaat dat de rechter pas een definitieve uitspraak doet over de hoogte van waardedaling als de bezwaartermijn tegen het bod van de overheid is verstreken.

,,Wij vinden dat mensen het recht moeten houden op een nabetaling. Ook als ze het bod hebben geaccepteerd omdat ze eieren voor hun geld kiezen. Het zou heel erg zijn als gedupeerden na een uitspraak van de rechter weer het gevechtspak moeten aantrekken om compensatie af te dwingen en wederom te maken krijgen met onnodige bureaucratie en rompslomp.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu