Project '#Meedoen' moet bewoners azc Musselkanaal meer bij de samenleving betrekken

Bewoners van het azc in Musselkanaal meer betrekken bij de samenleving, dat is het doel van het nieuwe project #Meedoen, dat vorige week is gestart door COA en Welstad. Het project koppelt bewoners aan verschillende organisaties en verenigingen voor vrijwilligerswerk.

AZC Musselkanaal aan de Brink.

AZC Musselkanaal aan de Brink. Foto: Harry Tielman

Het project ’#Meedoen’ is een voorloper op de nieuwe Wet inburgering. Die treedt volgend jaar in werking en heeft als doel asielzoekers sneller te helpen integreren in de samenleving. Welstad helpt daaraan mee door de schakel te zijn tussen bewoners van het azc en de wereld van vrijwilligerswerk.

,,Het is voor beide kanten goed’’, zegt Soenieta Kuper. Zij begeleidt het project vanuit Welstad voor Stadskanaal. De gemeenschap profiteert van het vrijwilligerswerk, en asielzoekers hebben meer binding met de samenleving buiten het azc. ,,Iemand die meedoet, komt eerder in aanraking met de Nederlandse taal en leert die dan ook sneller.’’ En dat helpt met integreren.

Niet alleen op kamertje willen zitten

Bovendien geeft het de bewoners iets om handen. ,,Bij Zwembad de Horsten werkt nu een hele actieve, jonge meid. Die wil graag wat doen en niet de hele dag in het azc op haar kamertje zitten. Het is fijn dat je iemand een plek kunt aanbieden waar ze met plezier naartoe gaat en ook iets bijdraagt.’’

Dat is ook één van de pijlers die het project succesvol kan maken: het moet klikken tussen vrijwillige asielzoekers en organisaties. In het azc zitten asielzoekers met allerlei achtergronden en expertises. ,,We proberen mensen op een passende plek te plaatsen. Daarbij kijken we ook welke kennis en ervaring we kunnen benutten.’’ Dat kan bijvoorbeeld een technisch onderlegde vrijwilliger zijn die in een repaircafé aan de slag gaat.

Netwerken voor de toekomst

Dat willen de organisaties ook doen met het in oprichting zijnde Dorpsgilde Musselkanaal. Die krijgen klussen in en om woningen van Musselkanaalsters. Bijvoorbeeld van mensen met weinig geld of die de klus fysiek niet zelf kunnen oppakken. ,,Een bewoner uit het azc die nog geen Nederlands spreekt, maar wel heel handig is, wordt nu voorgesteld.’’

Door het doen van vrijwilligerswerk verbreden ze ook hun netwerk, wat bijdraagt aan hun zelfredzaamheid. Ook wanneer ze officieel Nederlander zijn. Het idee is dat asielzoekers zo al tijdens hun verblijf in het azc op weg worden geholpen in de Nederlandse samenleving.

In het azc is voortaan een balie waar de bewoners zich kunnen aanmelden voor vrijwilligerswerk. Iedere maandag bespreekt Kuper de vacatures met de bewoners en kijkt of ze geschikt zijn. Daarna maken ze samen met de organisatie of vereniging duidelijke afspraken. Wat gaan ze doen, hoe lang en op welke dagen. ,,Heel concreet. We kijken dan ook hoe ze er kunnen komen. Is dat op de fiets of met het ov of moet er vervoer geregeld worden?’’

Organisaties en verenigingen die mee willen doen, kunnen een mail sturen naar info@welstad.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu