Promovendus Universitair Medisch Centrum Groningen: 'Mensen met dementie zijn gevoeliger voor pijn'

Foto: Unsplash

Mensen met dementie worden gevoeliger voor pijn naarmate de schade aan de hersenen ernstiger wordt. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Steffie Bunk van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

De helft tot driekwart van de mensen met dementie ervaart pijn. Mensen met gevorderde dementie kunnen vaak niet meer goed zelf aangeven dat zij pijn hebben. Zij zijn afhankelijk van de observaties van verzorgenden en verpleegkundigen.

Verwerking van pijn

Bunk wilde weten of mensen met gevorderde dementie niet alleen minder goed in staat zijn om aan te geven dat zij pijn hebben, maar ook of ze gevoeliger zijn voor pijn. Met milde pijnprikkels onderzocht ze of de verwerking van pijn verandert door dementie. Ook bekeek ze met een MRI-scan welke veranderingen in de hersenen daarbij een rol spelen.

23 ouderen met lichte dementie namen deel aan het onderzoek. Bunk vergeleek de uitkomsten met die van een gezonde groep ouderen.

Gezichtsuitdrukking verraadt pijn

‘Als je vraagt ,,doet dit pijn?” zie je geen verschil in antwoord tussen gezonde ouderen en ouderen met lichte dementie. Kijk je naar de gezichtsuitdrukking, dan zie je wel verschil: ouderen met dementie vertonen dan wel degelijk meer signalen van pijn. Deze hogere pijngevoeligheid zie je dus al bij milde dementie. De uitkomsten van mijn onderzoek maken de signalering van pijn door zorgprofessionals extra belangrijk’, stelt Bunk in een persbericht.

Pijnobservatie-instrument PAIC15 kan helpen

Het pijnobservatie-instrument PAIC15 kan helpen bij het tijdig herkennen - aan de hand van vijftien signalen - van pijn, stelt ze. Dit instrument is ontwikkeld door het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG, een netwerk van twintig ouderenzorgorganisaties en het UMCG dat zich richt zich op het verbeteren van de ouderenzorg via praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek en kennisdeling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu