Pronkjewail: onderzoek tegen infectieziekten

Onder de naam Pronkjewail begint het UMCG een groot onderzoek naar manieren om infectieziekten te bestrijden.

Infectieziektes vormen wereldwijd een groeiende bedreiging voor de gezondheid. Dat komt aan de ene kant doordat mensen steeds ouder en daarmee vatbaarder worden, aan de andere kant doordat er steeds meer resistentie tegen antibiotica ontstaat.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen gaan de komende vijf jaar zoeken naar manieren om infecties te voorkomen, ze op te sporen en ze te behandelen. Hiervoor is in totaal vijf miljoen euro beschikbaar gesteld door het Europese Marie Curie-fonds, het UMCG en de RUG. Onderzoekers van negen verschillende afdelingen werken in dit onderzoek samen.

Internist/infectioloog Ymkje Stienstra van het UMCG leidt als coördinator het internationale project, samen met Jan Maarten van Dijl, Alex Friedrich en Rosie Jordanova van de afdeling microbiologie. Zij onderzoeken onderwerpen als vaccinatie en preventie, het verbeteren van de diagnostiek en behandeling van infectieziekten, en de effecten van behandeling op het microbioom, het geheel van micro-organismen in het maag-darmstelsel.

Meer informatie over de inhoud en de achtergronden van dit onderzoeksprogramma is te vinden in een artikel op KennisInZicht, het digitale wetenschappelijke magazine van het UMCG.

Nieuws

Meest gelezen

menu