Pronkjuweel in het plantsoen | Het beeld van Groningen

Het paviljoen in het Noorderplantsoen. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven
Je fietst er misschien gedachteloos aan voorbij, niet wetende dat je te maken hebt met een bijzonder stukje architectuur. Net zoals je mogelijk niet weet dat het paviljoen in het Noorderplantsoen een relatie heeft met de ondergrondse toiletten op de Grote Markt.
Beide ontwerpen ontstonden op de tekentafel van stadsarchitect Siebe Jan Bouma (1899-1959). Hij schonk de stad veel fraais. Het fietsrouteboekje Fietsen met Bouma voert je over bruggen, langs schoolgebouwen en door woonstraten in de Oosterparkwijk. Bouma’s stijl valt op door virtuoos metselwerk van baksteen in een veelheid van kleur en vorm. Deze stijl staat bekend als de Amsterdamse School.
Het paviljoen daarentegen is strak geometrisch uitgevoerd in eenkleurig beton. Het heeft een kubusachtige kern met een halfronde serre. Nieuwe Zakelijkheid noemt men deze bouwstijl. Beide stijlen waren gangbaar in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.
Bouma omarmde beide, let maar op de toegang tot de ondergrondse toiletten op de Grote Markt, die de sierlijkheid heeft van een Parijse metro. Het staat in groot contrast met de strakke belijning van het witte pronkjuweel in het Noorderplantsoen.
Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl