Protest tegen Black Friday in Groningen. Red Rebels voeren stille tocht aan

Red Rebels. Foto: Isabelle Nieuwland

Extinction Rebellion protesteert vrijdag 26 november met een stille tocht in Groningen tegen Black Friday. De stoet, die om 14.30 uur vertrekt vanaf de Rademarkt, wordt geleid door de Red Rebels. Deze street-performance-art-groep van Extinction Rebellion komt voor het eerst naar het Noorden.

Deelnemers roepen bedrijven, merken en overheid op te stoppen met alles in dienst te stellen van winst en economische groei, kondigde Extinction Rebellion aan.

,,Black Friday is de ultieme uiting van overconsumptie en daarmee uitbuiting van werknemers in onder andere mode- en elektronica industrie. Opdringerige reclames leiden tot steeds grotere kooplust, die ten koste gaat van de planeet en alle aardbewoners.”

Stille tocht

De deelnemers lopen achter elkaar, op anderhalve meter van elkaar. Het menselijke lint is gedurende de hele mars, die rond 16.00 uur weer eindigt op de Rademarkt, stil.

,,Om te rouwen vanwege de staat van de aarde, de wereld en de mensheid, als gevolg van de commercialisering die de oorzaak vormt van klimaatverandering en dreigende uitsterving van dieren, planten en mensen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu