Bewoners plaatsten protestborden tegen 'asowoningen' in Harkstede: 'Hangt ons boven het hoofd'

Bewoners van de Hoofdweg in Harkstede kijken argwanend uit naar eind augustus. Dan wordt een onafhankelijk rapport gepresenteerd over de haalbaarheid van ‘asowoningen’ in hun straat.

Het woonproject Skaeve Huse komt op een steenworp afstand van de woning van Miriam Bergstra aan de Hoofdweg in Harkstede. In de hele straat staan protestborden.

Het woonproject Skaeve Huse komt op een steenworp afstand van de woning van Miriam Bergstra aan de Hoofdweg in Harkstede. In de hele straat staan protestborden. Foto: Jaspar Moulijn

‘Bent u goed op de hoogte?’ ‘Sociaal beleid?’ ‘Locatie geschikt?’ Het zijn enkele van de teksten op de vele bordjes in de tuinen langs de Hoofdweg in Harkstede. Het zijn geen oude lakens die beklad zijn met verf; ze zijn professioneel gedrukt en stevig vastgemaakt aan ijzeren palen. Gefinancierd met een crowdfundingsactie. Zeggen dat de halve buurt erbij betrokken is, is een understatement.

Het verraadt de frustratie over de gang van zaken en het wantrouwen achter de voordeuren over de mogelijke komst van ‘asowoningen’ in de straat. Een onderzoek moet uitwijzen of het haalbaar is in de lintbebouwing.

,,Het blijft boven ons hoofd hangen, maar ik denk dat ze toch wel doen wat ze willen’’, zegt Miriam Bergstra. Ook in haar tuin staat een bord. ‘Minimale afstand 100 meter?’ Alle borden hebben termen die voorkomen in de voorwaarden die de gemeente zelf stelt aan het woonproject Skaeve Huse.

Geen 100 meter

Naar Deens voorbeeld moet in Harkstede een rustieke woonplek komen voor drugs- en alcoholverslaafden en mensen met ernstige psychische problemen, vindt de gemeente. In andere woonvormen veroorzaken zij met hun gedrag te veel overlast. Het gaat in Harkstede om negen woningen voor notoire overlastveroorzakers en één voor hun begeleider, een ervaringsdeskundige. De plannen zijn voor een periode van tien jaar.

Bergstra woont op enkele tientallen meters naast de beoogde locatie. Alleen al daarmee overtreden ze hun eigen randvoorwaarden, zegt ze.

Petitie

Omwonenden zoals Bergstra zijn bang dat de locatie überhaupt niet geschikt is. Ze schreven brandbrieven aan raadsleden en zetten een petitie op, die inmiddels meer dan tweeduizend keer is ondertekend.

Hoewel de plek natuurrijk is met grazende paarden, fladderende vlinders en tjirpende krekels, komt er ook veel verkeer langs. Auto’s, maar ook kinderen die over het smalle fietspad naar school of sport gaan. De locatie ligt namelijk aan de enige verbindingsweg tussen Harkstede, Meerstad en Groningen.

De bewoners van de Skaeve Huse moeten straks over datzelfde fietspad naar de supermarkt, 2 kilometer verderop. ,,Ik stel mij een groep luidruchtige kerels voor met onvoorspelbaar gedrag. Stel dat er een kind fietst dat ervan schrikt? Er ligt maar een smalle groenstrook naast de weg. Er gebeuren nu al veel ongelukken.’’

Embargo

De buurt, waarin veel hogeropgeleiden wonen, voelde zich vorig jaar overrompeld toen de gemeente bij de direct omwonenden een briefje in de bus deed voor een informatiebijeenkomst. Daar kwamen ze erachter dat de gemeente al een volledig plan had bedacht en uitgewerkt.

Bergstra heeft weinig vertrouwen in het rapport; de vragen aan omwonenden vond ze sturend. Ze vindt het jammer dat een deel van de omwonenden het al wel op hoofdlijnen mocht inzien, maar dat zij vanwege een embargo daar nog niet over mogen praten.

Geen nimby’s

Even verderop zegt Jantina Berkenbosch hetzelfde. Heeft ze er vertrouwen in dat het rapport in het voordeel van de omwonenden spreekt? ,,Nee’’, luidt het korte antwoord. ,,Kijk wat er nog meer speelt. De gemeente Groningen heeft allerlei rigoureuze plannen en waar worden die uitgevoerd? Op de grensgebieden van de gemeente.’’

Berkenbosch denkt dat voor de goedkoopste optie wordt gekozen − het terrein is al voorzien van nutsvoorzieningen en in het bezit van de gemeente − en voelt zich ongehoord. ,,Wij worden weggezet als nimby’s ( not in my backyard , red.), terwijl wij gegronde twijfels hebben over de veiligheid.’’

Omwonenden hebben ook een andere optie gesuggereerd: op een industrieterrein weg van woonomgevingen. ,,Maar het zal wel eerst fout moeten gaan voordat er iets gedaan wordt. Je voelt onmacht.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu